'Pizza Kanseri Engelliyor' Diyen Bilim İnsanına Ödül Verildi (Hem de Harvard'dan)

Pizza ve mutluluk ilişkisine dair yüzyılın aforizmalarını üreten popülist yerli yazarların ardından, bu alanda ilginç bir çalışmaya imza atıldı. İtalyan bilim insanı Silvao Gallus, pizza tüketmenin sağlık üzerindeki etkilerini tespit etmek için 3 bilimsel çalışma yaptı. Bulgularına göre pizza kansere bile engel olabilir. Ancak önemli bir detay var.

İtalyalı bir bilim insanının tüm dünyada en çok satan hazır gıda ürünü pizzayı övmesi gayet  doğal. Çılgınlar gibi tüketilen, hamur ve çeşitli malzemelerin birleşiminden oluşan o lezzetli gıda, yapılan araştırmalara göre sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir. 

Silvao Gallus’un Şeyma Subaşı’yı bile sevindirecek “pizza insanı mutlu eder” çalışmaları, Harvard Üniversitesi tarafından Ig Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Ancak bu ödülün bildiğimiz Nobel Ödülü ile pek alakası yok. Hem güldüren hem de düşündüren bilimsel araştırmalara verilen bir ödül olarak biliniyor. 

Gallus, İtalya’da yapılan pizza tüketiminin Akdeniz diyetinin etkisi altında olduğunu, bu sebeple de aslında birçok kronik hastalığa karşı koruyucu olduğunu söyledi. Hatta çalışmalarıyla ulaştığı bilimsel raporlara göre iyi pizzalar tüketmek, sindirim sistemi kanserlerini engelleyebiliyor. 

Hatta “enfarktüs” adı verilen bir rahatsızlığa karşı da pizza tüketimi yapmak oldukça mantıklı görünüyor. Tüm bu bilgiler Gallus’un araştırmalarına göre tabii. Yoksa her yerde ucuza satılan, kapınıza 30 dakikada gelen pizzalardan fazla tüketirseniz yüksek kolesterol ve obezite riskiniz artabilir.

Akdeniz diyeti dediğimiz beslenme şekli ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetişen sebzelerden oluşuyor. Bu sebzelerden ülkemizde de bol miktarda bulunuyor. Ancak doğalını, hormonsuzunu, sağlıklısını bulmak son derece zor. Gallus İtalya’ya özel bir araştırma yaptığı için Türkiye’deki pizzaların ne kadar mutluluk vadettikleri konusunda bilimsel konuşmak biraz zor.