Saniyede 7.1 Terabit ile Dünya Veri Trafiği Rekoru Kırıldı

DE-CIX, yaptığı açıklama ile geçtiğimiz hafta saniyede 7.1 terabit ile dünya veri trafiği rekorunun kırıldığını açıkladı. Bu değer, bir saniyede 230 milyon sayfa bilginin aktarılması anlamına geliyor.

Almanya'nın Frankfurt şehrinde bulunan bir taşıyıcı ve veri merkezi olan DE-CIX, tarihinin en yoğun dönemini geride bıraktı. İnternet değişim operatörünün bugüne kadarki en yüksek veri değişim hacmi saniyede 6.8 Terabit seviyesine çıkmıştı. Üstelik bu veri trafik hacimlerinin çok da olağan değerler olduğunu söyleyemeyiz. Zira 6 Terabit veri transfer hacmi rekoru iki yıldan bile kısa süre önce, Aralık 2017’de kırılmıştı.

1995 yılında kurulan DE-CIX, şimdi yeni bir rekora imza atmış durumda. Almanya’daki veri transfer merkezinin veri trafiği geçtiğimiz hafta saniyede 7.1 Terabit seviyesine ulaştı ve bir dünya rekoru kırdı. Saniyede 6 Terabit veri trafiğini yeni yeni görmeye başladığımızı düşünürsek saniyede 7.1 Terabitlik trafiğin çok ciddi bir değer olduğunu söyleyebiliriz.

DE-CIX CEO’su Harald A. Summa, konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamasında, “DE-CIX Frankfurt’taki veri akışı, 2014 yılından beri ikiye katlanmanın da ötesine geçti ve gelecekte de hızla ilerlemeye devam edecek. Geçen sene sadece bağlı kapasite, yüzde 35’in üzerinde arttı ve 2017 yılına kıyasla 45 Terabit (Tbit)’i aştı. Bağlı cihazlardaki sürekli büyüme rakamı ile teknolojiler ve artan dijitalleşme, gelecek dönemde büyümenin itici gücü rolünde olacak.” şeklinde konuştu.

DE-CIX Frankfurt gibi internet değişim noktalarında veri trafiği, son derece dalgalı bir şekilde hareket ediyor. İnternet kullanımındaki günlük ritim, sabah 6 sularında başlarken akşam 21:00 sularında en yoğun dönemine ulaşıyor. Genel olarak internet kullanıcıları yaz aylarında, kış ve sonbahar aylarına göre daha az çevrimiçi oluyorlar. Ayrıca anlık olaylar da veri trafiğinin artmasına neden olabiliyor.

Peki saniyede bir terabitlik veri trafiği ne anlama geliyor? Kabaca 230 milyon A4 sayfasına sığdırılabilecek bilginin tek bir saniyede transfer edilmesine denk diyebiliriz.