Google, geçtiğimiz hafta büyük bir Çinli mobil geliştirici olan iHandy’ye ait olan 46 uygulamayı kaldırmış ve şirkete karşı neden böyle bir aksiyon aldığına dair de herhangi bir açıklama yapmamıştı.
iHandy’ye ait uygulamaların herhangi bir raporlama gerçekleştirilmeden kaldırılması, Google’ın Çinli uygulama geliştiricisine karşı aldığı önlemlerden bir tanesi. Şirketin, Çinli Android geliştiricilerinin reklam ve güvenlik pratiklerine karşı endişeleri bulunuyor.
iHandy ve uygulamaları
Pekin merkezli iHandy, bu senenin başlarında Şenzen Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenmişti. Şirket, kendisini “dünyadaki en büyük mobil uygulama geliştiricilerinden bir tanesi” olarak tanımlıyor ve 200’den fazla ülkede 180 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya sahip olduğunu belirtiyor.
Google’ın Play Store’dan kaldırdığı 46 uygulama arasında selfie, güvenlik ve antivirüs, klavye, burç, emoji ve sağlık uygulamaları yer alıyor. Toplamda 10 milyonlarca indirme sayısına sahip olan bu uygulamalar arasındaki en popülerlerden bir tanesi “Sweet Camera – Selfie Beauty Camera, Filters” tek başına 50 milyondan fazla indirilmeye sahip.
Google sözcüsü, BuzzFeed News’e yaptığı açıklamada iHandy’ye yapılan soruşturmanın şu anda devam ettiğini söyledi. Şu an Google Play Store’da şirkete ait 8 uygulama bulunuyor.
iHandy’nin başkan yardımcısı Simon Zhu yaptığı açıklamada “Bizim açımızdan hiç beklenmedik bir şeydi. Sebebinin ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Uygulamaların Google Play Store’a yeniden yüklenmesini umut ediyorum. Google’ın son yıllarda hem geliştiriciler hem de kullanıcılara sağlıklı bir ekosistem oluşturmak için politikalarını geliştirdiğini hepimiz biliyoruz. İtibar sahibi geliştirici olarak bu geliştirmeleri kesinlikle destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Google’ın Çinli şirkete karşı bu önlemini, bir milyardan fazla yüklenmeye sahip Çinli geliştiriciler DO Global ve CooTek’in uygulamalarındaki zararlı aktivitelerin ortaya çıkarılması sonrası alındığını da hatırlatmak gerekiyor. Google, geçtiğimiz sene de Çinli geliştiriciler Cheetah Mobile ve Kika Tech’in uygulamalarını sahte reklamlar sebebiyle kaldırmıştı.
Arete Research’te kıdemli analist olan Richard Kramer, Google’ın iHandy uygulamalarının kaldırılmasıyla ilgili bilgi paylaşmamasının, şirketin reklam ve arama işine açılan antitröst soruşturmasıyla alakalı olabileceğini söyledi.