Tam 144 Ülkeden Mektup Arkadaşı Bulan Site: Interpals

Yabancı dil öğrenmek için birçok web sitesinin olduğu bu günlerde, adeta geçmişe meydan okuyan Interpals’i bu yazımızda sizler için inceledik.

Yabancı dil öğrenmenin adeta bir tabu olduğu ülkemizde, gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta ikinci bir yabancı dil bilmenin önemi her geçen gün daha da artmakta. Bir zamanlar popüler olan yabancı dil eğitim setleri ise internet ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle yerlerini akıllı telefon uygulamalarına ve web sitelerine bıraktı. 

İnsanların öğrenmek istedikleri dili, hem sosyal bir ortam içerisinde hem de dilin kendi sahibinden öğrenme fikri ise bir çok web sitesini harekete geçirdi. Bu fikri temel alan ve kullanıcılara karşılıklı dil alışverişi imkanı sunan web sitelerinden bir tanesi de Interpals.

Interpals tam olarak nedir?

1998 yılında, hem dil öğrenmek hem de yalnızların yalnızlıklarını bir parça dindirebilmek için kurulan Interpals, uluslararası bir mektup arkadaşı bulma sitesidir. Temelde karşılıklı olarak dil alışverişini amaçlayan bu site, aynı zamanda farklı ülkelerden yeni arkadaşlıklar kurmak için son derece aktif bir sosyal platformdur.

Interpals’e nasıl kayıt olunur?

İlk olarak buraya tıklayarak siteye ulaşabilirsiniz. Ana sayfada karşımıza çıkan “Sign in with Facebook” yazısına tıklayın ya da “Sign up with email”i seçerek bir hesap açın. Daha sonra My Profile kısmından profil resminizi değiştirebilir ve öğrenmek istediğiniz dil doğrultusunda profilinizi özelleştirebilirsiniz.

Interpals’in göze çarpan özellikleri:

  • En fazla aktif kullanıcıya sahip mektup arkadaşlığı sitesi olması,
  • 144 farklı ülkeden mektup arkadaşı bulabilme imkanı,
  • Filtreler sayesinde daha kolay arama yapabilme özelliği,
  • Herhangi bir ücret talep edilmemesi.

Peki bu 144 farklı ülkeden insanlarla nasıl tanışabilir ve yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz? 

İlk olarak yapmanız gereken profil bölümünüzü olabildiğince eksiksiz bir şekilde doldurmak olacaktır. Bu sayede profilinizi gören insanlar ortak bir özelliğinizden yola çıkarak size mesaj atabileceklerdir. Elbette sadece beklemek yerine siz de bir mektup arkadaşı aramaya başlayabilirsiniz.

Diğer üyelerle iletişime geçebileceğiniz 2 bölüm bulunmakta. Bunlardan birisi “Online” bölümü iken diğeri “Language Exchange”, yani karşılıklı dil alışverişi yapabileceğiniz bölüm. Online bölümü karşılıklı dil gelişiminden çok anlık olarak o sırada aktif bulunan insanları bulmaya dayalı bir bölüm. Language Exchange ise mektup arkadaşı ararken sizin anadilinizi öğrenen insanları kolayca bulabileceğiniz bölümdür.

Online kısmının kullanıcılara sunmuş olduğu geniş filtrelemeler sayesinde, aradığınız kişinin konuştuğu dilden, cinsiyetine ya da yaşına kadar bir çok filtreleme yapabiliriz. Language Exchange, yani dil alışverişi kısmında ise kullanıcıyı seçenek karşılıyor. “I speak” kısmından ana dilinizi seçmemiz gerekirken “I am learning” kısmından öğrenmek istediğiniz dili seçmeniz gerekiyor. Bu sayede karşılıklı olarak dil alışverişi yapabileceğiniz insanları site sizin için sıralıyor.

Bu noktadan sonra öğrenmek istediğiniz dil doğrultusunda kullanıcılara mesaj atabilir ve onlarla iletişime geçebilirsiniz. Eğer geri dönüş alma şansınızı daha da yükseltmek istiyorsanız, kullanıcılara sade bir “Hi” yerine onların profillerinde bahsettikleri ilgi alanları ile ilgili bir mesaj atmak daha faydalı olacaktır.

Fakat mesaj atma evresinde özellikle Türk kullanıcılar için bazı handikaplar bulunmakta. Interpals’in sağlamış olduğu özellik sayesinde kullanıcılar istedikleri ülkeleri kara listeye alabiliyor ve bu sayede o ülkeden kullanıcıların mesaj atmasını engelleyebiliyorlar. Son zamanlarda Interpals’in kullanım amacı olarak Omegle formunu alması bir çok kadın kullanıcın, Hindistan, Pakistan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelerin konum olarak kara listeye alınmasına sebep olmakta. 

Interpals benzeri siteler:

Her ne kadar Interpals bu alanda en fazla aktif kullanıcıya sahip site olsa da, alternatiflerinin de olduğunu unutmamak gerekir. Bunlardan bir tanesi yine bir çok ülkeden mektup arkadaşı bulabileceğiniz  My Language Exchange. Interpals ile benzer bir mekanikte çalışan bu site, aynı zamanda özel ders alabilceğiniz bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

Fakat bahsi geçen her iki site de, arayüz olarak günümüzden biraz uzaktalar. Interpals tarzı ama daha modern bir arayüze sahip site arayışı içindeyseniz Live Mocha bu konuda iyi bir alternatif. Live Mocha, rakiplerine oranla daha az dil seçeneği sunsa da, kısmi olarak Türkçe bir arayüze sahip olması, yeni dil öğrenenler için bir kolaylık sağlamakta.

Interpals, arayüz olarak modern çağa ayak uyduramamış olsa bile, sahip olduğu aktif kullanıcı kitlesi sayesinde hem yeni bir dil öğrenmek isteyen hem de yeni arkadaşlıklar arayan insanlar için vazgeçilmez bir buluşma noktası.

Interpals benzeri, sadece yabancı dilinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz mobil uygulamalar;

Masa başında yabancı dil öğrenmek yerine, bu deneyimi günlük hayatlarının büyük bir bölümüne yaymak isteyen kullanıcılar için de birçok mobil alternatif mevcut. Gelin bunlara birlikte bakalım.

1-Tandem

Tandem, akıllı telefonlar üzerinden yabancı dil geliştirmek için kullanılan karşılıklı bir dil alışverişi uygulamasıdır. 28 ülkeden mektup arkadaşı bulabileceğiniz bu uygulama, öğrenme aşamasında 11 dil için destek sunuyor.

2-HelloTalk

150’den fazla dil seçeneğinin yanında 15 milyondan fazla kullanıcısı olan HelloTalk, yabancı dil öğrenmek için üyeler arası yazılı, sesli ve görüntülü iletişim desteği olan bir uygulamadır.

3-HiNative

HiNative, birebir sohbet imkanı vermese de anadili hedef diliniz olan kişilerden telaffuz konusunda yardım alabileceğiniz bir uygulama. İsterseniz ses kaydınızı göndererek diğer kullanıcılardan geri dönüş alabilirsiniz ya da siz de diğer kullanıcıların gönderdikleri kayıtlar hakkında yorumlarda bulunabilirsiniz. 

4-Italki

Diğer uygulamalardan farklı olarak, Italki belli bir ücret karşılığı öğrenmek istediğiniz dili, anadili olan insanlardan kurs şeklinde almanızı sağlayan bir uygulama. New York Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 19 saatlik bir Italki kursu, diğer uygulamalarda geçireceğiniz 35 saate denk gelmekte.

5-Busuu

Busuu, yabancı dil öğrenirken pratik yapabileceğiniz insanları bulmanıza yarayan aynı zamanda kendi içindeki alıştırmalarla dili öğrenmenize yardım eden bir uygulama. Her ne kadar ücretsiz bir uygulama olsa da, sınırsız bir deneyim için uygulama içi alımlar sunmakta.

Yabancı dil öğrenmek artık eskisinden çok daha kolay. İster interpals tarzı web siteleri olsun ister akıllı telefon uygulamaları, kullanıcılar yabancı dili o dili anadili olarak konuşan insanlardan öğrenmek için başka bir ülkeye gitmek zorunda değiller. Elektronik cihazların taşınılabilirliğinin de artması ile artık vapurda, metroda ya da bir devlet kurumunda sıra beklerken dil öğrenmek mümkün. Bundan sonrası kullanıcıların kişisel azmine kalmakta.