Geçtiğimiz günlerde Antarktika'nın kuzeydoğusundaki Amery buz sahanlığında 315 milyar tonluk bir buz dağının kopması gündeme gelmişti. Buz dağının kopması, her zaman olduğu gibi bu sefer de iklim değişikliği tartışmalarını harlayarak yeniden gündeme getirdi. Bu tartışmalara ise Doç. Dr. Burcu Özsoy yaptığı röportajda bir açıklık getirdi.
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin liderliğini yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, beyaz kıtada 26 Eylül'de yaşanan buz kopmasının iklim değişikliği ile ilgili olmadığını belirtti ve denizdeki buz dağlarının da buzul sahanlıklardan kopan parçalardan oluştuğunu aktardı.
Beklenenden geç kopan buz parçası uydu takibinde
Kopan buz kütlesi, Yalova'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin raporlarına göre söz konusu buz dağı, Amery buz sahanlığında 1960 yılından bu yana kopan en büyük parça oldu. Yaklaşık 1.636 kilometrekarelik bir alanı kapsayan buz dağının uydu takibinde olduğunu belirten Özsoy, buz dağının isminin "D28" olduğunu belirtti.
Özsoy, kopan buz parçasının iklim değişikliğiyle bir alakası olmadığını şu sözlerle ifade etti: "Buzul sahanlıklarının belirli aralıklarla kopması normal ve 60-70 yılda bir beklenen süreçtir. Amery buz sahanlığı da bilim insanlarınca takip edilen bir buzuldu. Kıtadaki bu son buz kopmasının iklim değişikliyle ilgisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Söz konusu buz dağının 2010-2015 arasında kopması bekleniyordu. İklim değişikliğiyle ilgili bir durum olsa çoktan kopardı."