Google, Hizmetlerindeki Gizlilik Önlemlerini Artırıyor

Artık her işlemimizi internet üzerinden yapar hale geldik ve dijital dünyadaki en önemli konular arasında gizlilik ve güvenlik bulunuyor. Özellikle girdiğimiz her sitenin, attığımız her adımın kaydedildiği, depolandığı bu dijital dünyada gizlilik belki de son yılların en önemli konusu haline gelmişti ve görünüşe göre Google da bu konuya bir çözümle birlikte geliyor.

Sanal dünyada gizliliğin önemi gittikçe artmasına rağmen, bu dünyada gizliliğinizi korumanız pek de kolay değil. Ancak Google, tanıttığı bazı yeni araçlar ve ayarlarla kullanıcılarının gizlilik konusundaki isteklerini kolaylaştıracak gibi duruyor.

İlk olarak Google Haritalar’daki gizlilik modu kısa bir süre içerisinde aktifleştirilecek. Gizli mod, Google Chrome’da 2008 yılında kullanıma sunulduğunda sanal dünyada gizliliği koruma yöntemleri arasında hızla popülerleşmişti. Bu senenin başlarında bu özellik YouTube’a geldi ve yakında gizlilik modunun tadı Google Haritalar’da da çıkartılabilecek.

Haritalardaki gizlilik modunu aktifleştirmek için yapılması gereken tek şey ise profil fotoğrafınıza tıklamak ve çıkan seçenekler arasındaki gizlilik modunu (Incognito Mode) seçmek olacak. Bu moddayken yaptığınız konum aramaları profiline kaydedilmeyecek ve Haritalar deneyiminizi kişiselleştirmek için kullanılmayacak. Bu mod, bu ay içerisinde Android cihazlara daha sonra ise iOS cihazlara gelecek.

YouTube

Google, mayıs ayında konum geçmişinizi ve internet aktivitelerinizi her üç ayda ya da 18 ayda otomatik olarak silmenizi sağlayan yeni gizlilik özelliğini duyurmuştu. Bu özellik şimdi de YouTube’a geliyor. Yani gizlice dinlediğini şarkılar veya izlediğiniz videoların kayıtlarını otomatik olarak silebileceksiniz.

Google Asistan

Google getirdiği yeni gizlilik özelliklerinden bir tanesi de Google Asistan ile sesli verilerinizi silmek. Önümüzdeki haftadan itibaren ses verileri geçmişinizi komut kullanarak silebileceksiniz. “Hey Google, sana söylediğim son şeyi sil” ya da “Hey Google, geçen hafta sana söylediğim her şeyi sil” komutlarını kullanarak Google Asistan üzerinden yaptığınız sesli aramaların geçmişini silebileceksiniz.

Eğer ki bir haftadan daha eski sesli verilerinizi silmek isterseniz, Google Asistan hesap ayarlarınıza gelerek bu işlemi gerçekleştirmenize yardım edecek. Bu özellik ilk olarak İngilizce dil desteğiyle gelecek, diğer dil destekleriyse daha sonraki ayda eklenecek. Ayrıca “Hey Google, verilerimi nasıl güvende tutuyorsun?” sorusunu sorarak Google’ın verilerinizi nasıl sakladığına dair bilgi alabileceksiniz.

password.google

Tabii gizlilik ve güvenlikten bahsedip şifreden hiç söz etmezsek olmaz ki Google bunun için de bir servis geliştirdi. Şirket, şifrelerinizi yönetebileceğiniz Şifre Kontrolü (Password Checkup) özelliğini duyurdu.

Şifre kontrolünü kullanarak şifrelerinizden herhangi birisinin zayıf olup olmadığını, farklı sitelerde şifrenizi yeniden kullanıp kullanmadığınızı ya da şifrenizin çalınıp çalınmadığını kontrol edebileceksiniz. Şifre kontrolü yapmak için Chrome tarayıcınız üzerinden passwords.google.com’a gidebilirsiniz.