GoDady Gibi Sitelerden Alan Adı Almak Mantıklı mı?

GoDaddy nedir? GoDaddy, GoDaddy Türkiye üzerinden ülkemizde de hizmet veren domain alma firmasıdır. Özellikle internet sitesi açacaklar için olmazsa olmaz ve yatırım yapacaklar için de güzel araç olan domainleri, GoDaddy ve benzeri sitelerden satın alabilir, kontrol edebiliriz.

Bir internet sitesini arsa olarak düşünelim. O arsanın değerini belirleyen şey nasıl konumu ve çevresindeki yerleşim durumuysa, siteler için de alan adlarıdır. Aslında mantıklı olarak seçilmiş ve boşta olan bir alan adını satın almak, ileriye dönük bir yatırımdır. Alan adı yatırımcılığı uzun yıllardır süregeln popüler bir yatırımcılık dalıdır.

Alan adı almak isteyenler günümüzün en popüler servislerinden GoDady ya da farklı platformları kullanırlar. Değerli gördükleri ya da değerleneceklerini düşündükleri alan isimlerini alır ve bekletirler. Yani her şeyin başında küçük yatırımlarla harcamalar yaparlar.

GoDaddy nedir? Öncelikle dilerseniz bu soruyu cevaplayalım. GoDaddy, Amerika merkezli halka açık bir alan adı kayıt sitesi olarak 1997 yılında kurulmuştur. Zamanla sunucu hizmetine de başlayan şirket, GoDaddy host konusunda da satışlar yapıyor. Son zamanlarda yaşadığı sıkıntılardan dolayı 4 Eylül 2019 tarihinde CEO değişikliğine gitmiş ve CEO’luk görevine Aman Bhutani seçilmiştir.

GoDaddy gibi sitelerden alınan alan adı ile ne yapılır? 

Alan adı nedir? İngilizcede "domain name" olarak geçen alan adı terimi, sizin internet dünyanızdaki kimliğiniz oluyor. Bir nevi marka adınız da olan alan adları, internet sitenizin adresi oluyor. Nasıl ki evimizin adresi varsa, sitemizin adresleri de alan adları.

Ayrıca Google Chrome gibi tarayıcılar da internet sitelerini listeleyebilmek ve kullanıcılarına göstermek için alan adlarına ihtiyaç duyarlar. Mesela Webtekno.com domain ismi, bizim internette var olmamızı garanti altına alan marka tecilimizdir.

Alan adı nedir, neden yatırım yapılıyor?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alan adı, bizim internetteki mekanımızın adıdır. Nasıl ki dışarıda biz memleketimizi söyleyebiliyorsak, internet aleminde de biz Webtekno.com okuyucusuyuz diyebiliyoruz. 

Sitemizin kimlikteki ismi olan alan adları, ayrıca marka tescillerinde de oldukça güzel iş görüyor. Özellikle ".com.tr" uzantısını herkes alamıyor. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi ad ve soyadlarıyla (isimsoyisim.com.tr) şeklinde alabilirken, vergi mükellefi olan işletmeler de işletme isimleriyle alabiliyor (işletmeadi.com.tr).

Alan adlarına yatırım yapılmasının sebebi ise farklı kollara ayrılıyor. Bir sadece alan adı alışverişi yapan kişiler var bir de markası için alan adı kaydeden var. Zira internette şöyle bir deyim vardır, alan adı ne kadar yaşlı olursa, değeri de o kadar artar. Şayet siz jeneriklik keyword (anahtar kelime) dediğimiz bir alan adını alırsanız, bunu daha fazla rakamlara satabilirsiniz. Ama dilerseniz bu alan adını site kurmak için de kullanabilirsiniz.

Unutmadan söyleyelim; alan adları, GoDaddy gibi siteler tarafından 1 yıllığına kiralanır. Her yıl yenileme ücreti ödeyerek alan adınızı yenilemeniz gerekir. Bu sayede domain satan şirketler her yıl gelirini korurlar. Yani bir nevi GoDaddy gibi firmalar da aslında birer e-ticaret firmalarıdır.

Domain uzantıları ne demek?

Bu tür alan adlarının bir de doman uzantısı dediğimiz farklı uzantıları mevcut. Dünyada ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı örgüt tarafından kontrol edilen alan adı uzantıları, sizin kuracağınız sitenin türüne göre değişiklik gösterebilir. 

Günümüzde ".com, .co, .net, .org, .blog, .app, .biz, .movie, .online, .site" gibi yüzlerce farklı domain uzantısı mevcut. Her ne kadar internet siteleri yöneticileri farklı alan adları yerine daha çok ".com, .net ve .org" uzantılarını tercih etse de Google’a göre bu fark etmiyor.

Zira arama motoru devinin en son yaptığı açıklamaya göre artık alan adı uzantılarının SEO (Search Engine Optimization) için bir önem arz etmediğini söyledi. 

SEO Nedir?

Şimdi bu SEO da ne diye soracaksınız, biliyoruz. Kısaca açıklayalım. SEO, internet siteler ile Google başta olmak üzere tüm arama motorları arasındaki iletişimi sağlayan araç. Yani sitenizin arama motorları ile konuştuğu dile SEO deniliyor. 

Kısaca sitenizin dili ne kadar güzel ve anlaşılabilir olur, arama motorlarına derdini iyi anlatırsa, sıralamalarda daha üstte çıkıyor. Yani bir kelimeyi Google’da arattığınız zaman karşınıza çıkan listenin başındaki sitelerin SEO’ları, rakiplerine göre çok daha iyi durumdadır.

GoDaddy benzeri alan adı alabileceğiniz siteler:

Natro:

Tıpkı GoDaddy gibi sektörün en köklü firmalarından olan Natro, 1999 yılından beri aktif olarak domain satışı gerçekleştiriyor. Wordpress hosting, E-ticaret hosting, bayi hosting ve e-mail hosting gibi de sunucu satışı da gerçekleştiren firmanın müşteri kitlesi de bir hayli fazla.

Hostgator

22 Ekim 2002 tarihinde Amerika’nın Texas eyaletinde küçük bir yatırımla kurulan Hostgator, adından da anlayacağınız üzere ilk başta sadece host hizmeti sağlayıcısı olarak kurulmuştu. Ama ardından aldığı yatırımlarla altyapısını genişleten şirket günümüzde domain satışı da gerçekleştiriyor. Sektördeki diğer rakiplerine göre domain kaydetme ücretleri biraz tuzlu. Ortalaması 7-8 dolar olan .com uzantısını Hostgator 12 dolara kaydediyor.

İsimtescil:

Ülkemizin en köklü domain firmalarından olan isimtescil, 1998 yılından beri aktif olarak hizmet veriyor. Domain kelimesinin dilimizdeki diğer karşılığı olan isim tescil adıyla kurulan firma, günümüzde 370 binden fazla müşteriye sahip. Kurulduğu tarihten itibaren bugüne kadar toplamda 550 binden fazla domain kaydeden isimtescil firması, yine hosting ve özel sunucu hizmeti de veriyor.

Güzel Hosting:

Listemize yine bir Türk firması ile devam ediyoruz. Sektörün köklü firmalarından olan Güzel Hosting, her ne kadar sunucu ve hosting üzerine kurulmuş olsa da domain satışı gerçekleştiren bir diğer firmalar arasında yer alıyor. Onlarca uzantıyı kaydetme yetkisi bulunan firmanın ayrıca yazılım hizmeti veren bir departmanı daha bulunuyor.

Turhost:

Bir Türk firması olan Turhost, sunucu barındırma gibi farklı hizmetler sunsa da günümüzde 70 binden fazla alan adını kaydetmiştir. .com uzantısı konusunda en uygun firmalardan birisi olan Turhost’un onlarca farklı uzantı kaydetme yetkisi bulunuyor.

Ionos:

Eski adıyla 1&1 olan fakat sonradan isim değiştiren Ionos firması da sektördeki en köklü firmalardan birisi. Kendisine rakip olarak sadece GoDaddy’i gören firma, sitesinde de fiyatlarındaki karşılaştırmayı GoDaddy’e göre yapmakta.

Namecheap:

Kuruluş tarihi itibariyle (2001) en eski ve köklü firmalardan olan Namecheap, logo yapımı, mobil uygulama geliştirilmesi, host ve Wordpress hizmetleri verse de şirketin asıl kurulma amacı domain kaydetme. Yüz binlerce müşterisi bulunan Namecheap, en uygun domain kaydetme firmalarından birisi.

İHS:

En köklü Türk sunucu firması desek herhalde yanılmayız. Her ne kadar firma 1999 yılında kurulsa da ilk önce veri merkezi ve bulut sunucular üzerinde hizmet veriyordu. 2007 yılında ICANN ile yaptığı anlaşmayla alan adı kaydetme hakkına kavuşan İHS, o tarihten itibaren 200 binden fazla alan adı kaydetti. Firmanın şu anda 100 binden fazla müşterisi mevcut.

Name:

Kısa ve öz ismi taşıyan firmanın her ne kadar name.com isimli alan adı 2000 yılında kaydedilse de şirket resmi olarak faaliyetlerine 2001 yılında başlamıştır. Günümüzde 40’dan fazla çalışanı bulunan şirket hosting, sunucu ve alan adı kaydetme hizmeti veriyor.

HostPapa:

Toplamda 10’dan fazla Avrupa ülkesinde hizmet veren HostPapa, onlarca alan adı uzantısı kaydetme yetkisine sahip. Ayrıca host, sunucu ve pazar danışmanlığı gibi hizmet veren şirket, sektördeki dişli firmalardan birisi.

Nic.tr:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yönetilen Nic.tr de bir tür alan adı satıcısı olarak hizmet veriyor. Sadece .com.tr adlı belge isteyen uzantı kaydeden firmanın geliri ODTÜ için harcanıyor. Siz de yıllık 13 TL vererek isimsoyisim.com.tr adında kendinize ait alan adı alabilirsiniz.

Alan adı satın almak doğru bir yatırım tercihi mi?

Şayet iyi bir değerlendirme, yol haritası ve yatırımla güzel bir alan adı size güzel kazandırabilir. Zira öncelikle alan adını neden aldığınızı bilmeniz gerekiyor. Aldığınız alan adıyla bir internet sitesi mi kuracaksınız yoksa onu satacak mısınız? Ve evet, aldığınız alan adınızı başkasına satabilir, aldığınız firma üzerinden açık arttırmaya sunabilirsiniz. Domain transfer dediğimiz yöntem sayesinde de sattığınız alan adını alıcısına transfer edebilirsiniz.

Bu sayede her ay binlerce TL kazanan insanlar dahi var. Tek yaptıkları bilgisayar başından güzel alan adları alarak bunları pazarlayıp satışını gerçekleştiriyorlar. Ki şayet şansınız yaver giderse tek seferde binlerce dolar kazanabilirsiniz. Bundan 3 sene önce bir adam 1 dakikalığına boşa düşen google.com domainini 12 dolara almış, ardından güzel rakama tekrar Google’a geri satmıştır.

Aynı benzer durum Microsoft dahil birçok büyük firmaların başına gelmiştir. Zira siz de büyük firmaların alan adlarıın kovalayarak çok ciddi rakamlar kazanabilirsiniz. Onun dışında yine ucuza aldığınız alan adlarını normal internet sitesi kuracak başka kişilere de satabilirsiniz.

Ama eğer alan adını kullanarak bir site kuracaksanız öncelikle belirtelim bu o kadar da kolay bir iş değil. Yanii tabii ki site kurmak artık günümüzde en fazla 5-10 dakika sürüyor ama önemli olan o siteye girilecek içerik ve sitenin yükselmesini sağlayacak çalışmalar yaptırmak.

Maden alan adı büyük bir yatırım neden GoDaddy gibi siteler bunu kendi içinde değerlendirmiyor?

Bu tür firmalar yeteri kadar internet hizmeti sağlayarak kazandıkları için kendilerine özel pek alan adı kaydetmiyorlar. Ama tabii ki çok ciddi tekliflere satılacağına inandıkları alan adlarını kendileri kayıt ederek çok ciddi rakamlara satışa çıkarıyorlar. Büyük ajanslarla da çalışan GoDaddy gibi siteler, bu tür kaydettikleri önemli ve güzel alan adlarını uluslararası firmalara pazarlıyorlar.

Alan adı alım satım işleri neden eskisi kadar popüler değil?

Eskiden 10 tane alan adı kaydeden site varsa şimdi binlerce bu işi yapan, yapmaya çalışan site var. Ama internet sitesi açmak isteyen, internet işlerine yatırım yapmak isteyen girişimci sayısı bu tür sitelerle orantılı değil. Talep olmadığı için bazı domain satışı yapan siteler deyim yerindeyse sinek avlıyorlar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de yukarıda listede verdiğimiz firmaların sektörü domine etmelerinden kaynaklanıyor.