Apple, yıllardan beri “iPad, iPad’tir ve Mac, Mac’tir” anlayışıyla ürünlerini üretiyor ve bu doğrultuda iki cihazın Microsoft Surface cihazlar gibi birleştirilmeyeceğini belirtiyordu. Dizüstü bilgisayar ve tablet olarak iki işlev görebilen cihazlar, ilk kez 2012 yılında tanıtılan Microsoft’un Surface cihaz tanıtımına dayanıyor.
Bu çift işlevli cihazlar pek çok kişi tarafından beğenilse de Apple, iPad ve Mac'i bir araya getirmeyeceğinin sözünü vermişti. Hatta CEO Tim Cook, bu fikrin “ekmek kızartma makinesi ve buzdolabını birleştirmek” gibi bir şey olduğunu söylemişti. Buna rağmen tanıtılan son teknoloji yeni ürünler, ileride bir “iPad Laptop” tanıtılabileceğini gösteriyor.
İki cihaz, her geçen gün birbirine yaklaşıyor:
Apple, bu iki cihazı hiçbir zaman birleştirmemesine rağmen her iki cihaz da yıllar boyunca birbirine doğru bir yol izlemeye başladılar. Bu noktada günümüzün en büyük iPad Pro'su, bazı Windows dizüstü bilgisayarlardan bile daha büyük bir ekrana sahip ve iPad Mini hariç tüm iPad modelleri için klavyeli kılıf desteği sunuluyor. Bir başka sebep olarak yeni iPadOS işletim sistemi tıpkı bir laptop gibi USB-C desteği ve geçici fare ve imleç desteği gibi Mac benzeri özelliklerle donatılmış durumda.
İki cihazı birbirine yaklaştıran en güçlü bağ ise Mac’lerin yeni işletim sistemi Catalina. MacOS Catalina'nın yeni Sideshow özelliği ile kullanıcılar, bir iPad Pro'yu Mac için ikincil ekran olarak kullanabiliyor.
Klavye desteği:
Aslında bir iPad dizüstü bilgisayarına en yakın deneyim, Apple’ın kendi klavye desteğini sunmasından 7 yıl önceye dayanıyor. Bir Kickstarter projesi olan Brydge, iPad ile birleştiğinde Macbook’a yakın bir deneyim sunmayı vaat ediyordu. Bluetooth üzerinden iPad’e bağlanan ve menteşeleri ile onu adeta bir laptop kapağı gibi tutan bu klavye girişimi, Mac ile iPad’ın ilk kez bu kadar yakınlaşmasına örnek gösteriliyor.
Bunun yanı sıra Apple'ın yıllarca iPad'i klavyeden mahrum bırakmak için kendince iyi sayılabilecek nedenleri vardı. Azalan tablet pazarında Apple’ın yüksek marjlı klavyeli kılıfları, Mac’lerin payını çalmaya başlayacaktı. Ayrıca tabletler için üretilen klavyeler, pek de stabil çalışmıyor ve denge konusunda bazı sorunları vardı.
Apple, piyasada daha rekabetçi hale gelebilir:
Apple, Microsoft Surface’e benzer şekilde çıkarılabilir klavye destekli bir iPad üreterek bu sorunlardan kaçınabilir. Yeni iPadOS'la donatılmış böyle bir makine, Windows kullanımına ön yargısı olan kullanıcılar için de oldukça iyi bir seçenek olabilir ve mecburi olarak diğer markalara yönelen Apple kullanıcıların Apple’a geri dönmesine olanak sağlayabilir.
Profesyonelleri hedef alan Microsoft Surface Book, 1049 dolardan başlayan fiyatlarıyla oldukça pahalı bir cihazken Apple, 7. nesil iPad'i yalnızca 299 dolar karşılığında ABD’deki okullara satıyor. Bu noktada tanıtılacak makul fiyatlı ve klavyeyle donatılmış bir ürün, Apple’ın okul pazarındaki Google Chromebook'larla maliyet açısından rekabet etmesi için oldukça sağlam bir ürün olabilir.
Yine de Apple’ın bir dizüstü iPad tanıtıp tanıtmayacağı yönünde resmi bir bilgi bulunmuyor. Ancak yukarıda belirtilen sebepler, dev şirketin iki cihazı birleştiren bir "iPad Laptop" üretmesi için oldukça makul sayılabilir.