NASA'nın uzay boşluğunda hâlâ aktif olarak kullandığı gözlem araçlarından biri olan Juno, geçtiğimiz günlerde büyük bir tehlike atlattı. 2 hafta önce Jüpiter'in uydusu Io'nun Jüpiter üzerine düşen gölgesini görüntüleyerek literatüre önemli bir katkı sunan uzay aracı, tehlikeyi NASA'nın dahiyane planı sayesinde atlattı.
2016'dan beri üzerinde yer alan güneş panelleri sayesinde depoladığı enerjiyle görevine devam eden Juno, hesaplamalara göre 3 Kasım'da yaklaşık 12 saat kadar Jüpiter'in gölgesinde kalacaktı. Bu da aracın tüm pillerinin boşalması ve görevin sonlanması anlamına geliyordu. Tehlikeyi önceden fark eden NASA, görevin geri kalanını kurtarmak için büyük risk içeren bir planı devreye soktu.
Juno'nun itme roketleri, 10,5 saat boyunca Jüpiter'in gölgesinden kaçmak için çalıştırıldı:
Juno'nun roketleri için 10,5 saat, aslında çok uzun bir zaman dilimiydi. Yaklaşık 73 kg yakıta mal olan bu manevra, oldukça riskli olmasına rağmen işe yaradı ve Juno'nun görevinin geri kalanını kurtardı. Juno görevinin baş araştırmacısı Scott Bolton, bu manevra için "Şaşırtıcı derecede yaratıcı bir çözüm oldu" ifadelerini kullandı.
Görevin sonraki aşaması hakkında da konuşan Bolton, "Tutulma olayları, güneş enerjisiyle çalışan uzay araçları için oldukça risklidir. Şimdi görevin sonlaması konusunda endişelenmek yerine bir sonraki keşif için heyecanlanıyoruz" dedi. Aslında bu olay, Juno'nun yörüngesinin uğraşılması ne kadar zor olan bir yörünge olduğunu da ortaya koydu.
Juno için tek risk, ışığın kaybolması değil:
2016'dan beri görevde olan Juno, bu süreçte bir dizi eliptik yörünge çizdi. Hesaplamalarla ışıktan maksimum verimi almak isteyen araştırmacılar, aynı zamanda yoğun radyasyondan da kaçınmak zorundaydılar. Bu parametre, araştırmacıların işini oldukça zorlaştırıyordu çünkü Jüpiter'e yapılan yakın geçişlerde radyasyonun elektronik araçları bozma riski bulunuyordu.
Juno'nun karanlıkta hareket etmek için tasarlanmamış olması, 3 Kasım'daki riski ortaya çıkaran temel parametreydi. Görevinin başlarında Dünya etrafında hareket eden Juno'nun o dönem yalnızca 10 dakika karanlıkta kalması, 12 saatlik gölge riskinin boyutunu özetliyor diyebiliriz. Jüpiter'in gölgesinden kurtarılan uzay aracı Juno'nun nasıl görüntülerle karşımıza çıkacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.