Yapay Zeka Şarkıcıları Her Ay Yeni Bir Albüm Yayınlayacak

Son zamanlarda popülerliğini arttıran yapay zeka sanatçılarının, İngiliz yapay zeka girişimi Auxuman tarafından her ay yeni bir albümü yayınlanacak. Tamamen yapay zeka üretimi olan albümler YouTube ve SoundCloud gibi mecralardan dinlenebilir.

En üretken şarkıcılar yılda bir veya iki stüdyo albümü piyasaya sürebiliyorlar. Daha da fazla üretken denilebilecek sanatçılar ise 3 hatta 4 albüm bile sıkıştırabiliyorlar bir senenin içerisine. Şimdi ise Auxuman isimli şirket her ay, Yona, Mony, Gemini, Hexe ve Zoya gibi sanatçıların yer aldığı albüm çıkarmayı planlıyor. Peki nasıl? Elbette yapay zekanın gücüyle.

Yona, Mony, Gemini, Hexe ve Zoya gibi sanatçılar gerçek bir müzisyen değil. Londra merkezli yapay zeka girişimi olan Auxuman tarafından yaratılan bu sanatçılar, her biri kendi karakteri ve tarzı olan yapay zeka kişilikleri. Auxuman bu yapay zeka sanatçılarını kullanarak “gelecek nesil sanal şovmenleri ortaya çıkarmak” amacıyla 27 Eylül’de ilk albümünü çıkardı. YouTube, SoundCloud gibi çeşitli platformlara yüklenen albümün devamı ise önümüzdeki ay gelecek.

"Yona ve diğer Auxuman sanatçıları, insanların internetteki yansımaları gibi"

İran asıllı İngiliz müzik prodüktörü Ash Koosh yaptığı açıklamada, “ Müzik, kelimeler, melodiler ve dijital şarkı söylen sesler yaratmak için birkaç yapay zeka motoru ürettik. Sözleri olan şarkıların özündeki metin, bir şarkının konusuyla ilgili makaleler, şiirler ve konuşmalar üzerine eğitilmiş modeller kullanılarak üretiliyor. Yona ve diğer Auxuman sanatçıları, bir anlamda, insan yaşamının internete yansıması. Her şarkının anlatımı anlattığımız hikayelerden, yarattığımız fikirlerden ve paylaştığımız fikirlerden geliyor” dedi.

Yapay zeka tarafından üretilen müziği neden denediklerini de açıklayan Koosh, makinelerin biçimleri ve stilleri harmanlayıp birleştirebileceğini ve bir sonraki süreçte heyecan verici sesleri ortaya çıkarabileceğini düşündükleri için bu projeye giriştiklerini açıkladı.

Peki, Auxuman gerçekten yaratıcı mı?

Bu tür bir makine yaratıcılığı ile ilgili en büyük soru, bunun ne kadarının insanlar tarafından yapıldığıdır. Buradaki cevap ise: bir miktar. Koosh, biyolojik doğamız, ihtiyaçlarımız ve niyetlerimizden dolayı insan yaratıcılığının temelde makinelerden farklı olduğunu ancak makinelerin de yaratıcı olduğunu belitti.