Dünya çapında 500 milyon, sadece Türkiye’de 26 milyon insan TikTok kullanıyor. Üstelik Türkiye nüfus yoğunluğuna bakacak olursak TikTok’u en aktif olarak kullanan ülke. Yani TikTok’ta dünya çapında zirvedeyiz. Bu durumun pek çok açıdan irdelenmesi gerektiği ise bir gerçek.
Bu zamana kadar Facebook, Instagram, YouTube Twitter’da, toplumun içinden farklı kesimlerden insanlar fenomen oldular. Ancak TikTok ile fenomen olanlar, toplumun sadece belirli bir kesiminden geliyorlar. Sokak kültürü içinde büyümüş, genel olarak eğitim seviyesi düşük ve gelir düzeyi az olan bir kitle TikTok kullanıyor. Bu veriler ise BBC’ye ait.
Peki insanlar neden TikTok’un yasaklanmasını istiyorlar?
TikTok’un yaygınlaşmasına neden olan şey ise insanların kısa sürede ünlü olup zenginleşme isteği. Uygulama bu fırsatı eğitim, gelir düzeyi ve yaşam kalitesine bakmasızın her insana verince, büyük bir hızla yükselişe geçti. Herkes, adını kısa sürede duyuracak içerikler üretmeye çalışırken, oraya oldukça trajedik bir tablo çıktı. Tepkilerin nedenini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Çocukları korumasız bırakan müstehcen içerikler,
- Şiddet ve cinsellik,
- Cinsiyet ayrımının popülerleştirilmesi,
- Toplumsal yozlaşma,
- Farklı meslek gruplarındaki devlet memurlarının itibarsızlaşması,
Uzmanlara göre TikTok toplumsal bir yozlaşmaya davetiye çıkartıyor. 26 milyon Türk kullanıcıya sahip uygulama, bu insanların işinden ve sosyal hayatından kopup üretken olmadıklar bir hayal dünyasında yaşamalarına neden oluyor. Böyle bir nüfusun gerçeklerden kopması, ülke ekonomisine ve toplumun diğer kesimlerini de etkisi altına alıyor.
Çin merkezli Bytedance isimli şirketin, İstanbul’da bir TikTok adına açtığı bir Türkiye ofisi var. witter üzerinde çığ gibi büyüyen #TikTokYasaklansın tepkisiyle birlikte insanlar, Bytedance’ı CİMER’e de şikayet etmeye başladılar. Elbette TikTok'da nadiren rastlanan kaliteli içerikler ve içerik üreticiler bu tipki ve şikayetlerin hedefinde değiller.