Genel bakış etkisi, ilk kez 1987 yılında Frank White’ın aynı isimli kitabında ortaya atıldı. Genel bakışın, çevresel kaygıları ele alma ve bölünmüş topluluklar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olabileceği söyleniyor. Bu noktada BBC ve Rewind, Home adlı VR teknolojisi ile uzayda sanal gerçeklik yolculuğu sunuyor. Bu efekti yaşayan kişilerinse dünyaya daha geniş bir çerçeveden bakabileceği söyleniyor.
Apollo 11’in komuta modülü pilotu olan Michael Collins, konu hakkında 2009 yılında verdiği bir röportajda “Siyasi liderler, gezegenlerini 160.000 km mesafeden görebilseler bakış açılarının temelden değişebileceğine inanıyorum” açıklamalarında bulunmuştu. BBC ve Rewind'ın bu deneyimini yaşayan insanların da bu konuda açıklamaları bulunuyor.
VR deneyimi ile uzaya gitmek, tüm bakış açımızı yeniden şekillendiriyor:
Deneyimi yaşayan biri, “İlk uzay yürüyüşümdü. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kenarını tuttum ve altındaki Dünya’ya baktım. Nefes kesici ve güzeldi. Çok büyük bir bağlantı hissi hissettim ve ağlamaya başladım. Bu, uzaya gerçek bir yolculuk değildi; aksine, VR stüdyosu Rewind ve BBC tarafından yaratılan Home adlı uzaya sanal gerçeklik yolculuğuydu” dedi.
Açıklamalara göre toplam 565 kişi, Dünya'yı yörüngeden görmüş ve her biri bu hissi yaşadıklarında yoğun duygular hissettiğini bildirmiş. Genel bakış etkisi olarak bilinen bu etki, astronotlar tarafından yaşamı değiştiren bir deneyim olan bilişsel bir değişim olarak tanımlanıyor ve dünya ile derin bir bağlantıya neden oluyor.
Genel bakış etkisi sayesinde dünya ile olan bağımız artıyor:
Bu deneyimin ne kadar şaşırtıcı ve büyülü olduğunu açıklamak zor olsa da şu sözler konuyu anlamlandırma noktasında biraz yardımcı olabilir: “Her şeyden önce gezegenin kendisinin güzelliği ve çeşitliliği var. Bakışınızı pürüzsüz, görkemli bir hızda görünen şeyleri görmek için çevirebilirsiniz.”
VR kullanımı konusunda uzmanlaşmış Katerina Stepanova’ya göre genel bakış etkisi, bizim dünya ile daha fazla bağlı hissetmemizi sağlıyor. Birçok kişi, perspektifteki bu değişimin birçok küresel zorluğa çözüm bulmak için anahtar olabileceğine inanıyor. Bu deneyimi yaşayan insanlar, evrenin ve yıldızların akıl almaz büyüklüğünü görünce aslında ne kadar da önemsiz olduklarını fark ediyor.
Deneyimi tam anlamıyla yaşatmak için farklı metotlar kullanılıyor:
Stepanova, genel bakışla aynı duyguları yaratan VR deneyimlerinin işleyişi ve gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada Rewind'ın CEO'su ve kurucusu Sol Rogers, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların etkileri ve deneyimleri ile genel bakış etkisi de dâhil olmak üzere çok fazla araştırma yürüttüklerini belirtti. Rewind, çarpıcı görseller yaratmanın yanı sıra duyusal deneyimleri kopyalamaya da odaklanıyor.
Uzayda olmaya benzer bir deneyim yaşatmak isteyen Rogers, bunun için deneyime kalp atışının sesini yeniden yaratan Bluetooth kalp atış hızı monitörlerini entegre etti. Bu sistem, kullanıcıların duydukları her şeyin, vücutlarının ve giysinin yaşam destek sisteminin sesi olmasını sağlıyor.
Araştırmacılar, bu deneyimi yaşayan ve deneyimsel olarak bilgiyle bağlantı kuran herhangi birinin ayrılamaz parçası hâline geldiğini ve artık bu dünya görüşüne aykırı bir biçimde hareket edemeyeceğini belirtiyor.