Bir dönemlerin en popüler kitle iletişim araçlarından bir tanesi olan televizyonlar, artık eskisi kadar popüler değil. Bunun nedeni ise televizyonların yerini akıllı telefonların, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların almış olması. Tüketiciler, artık neredeyse tüm işlerini bu tip cihazlar üzerinden halledebiliyorlar ve bu da televizyona olan ilgiyi azaltıyor.
Ayrıca televizyon dizileri de artık eskisi kadar popüler değil. Bunun nedeni ise hayatımıza giren çevrimiçi dizi ve film platformları. Başta Netflix olmak üzere bu tarz platformların oluşturdukları içerikler, tüketiciler tarafından daha büyük bir ilgi görüyor ve hal böyle olunca da televizyonlar bile Netflix'ten dizi, film veya belgesel izlemek için kullanılıyor. Zaten pek çok elektronik üreticisi de yeni televizyon modellerine, Netflix uygulamasını dahil ediyor.
Şimdi ise Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon izleme oranıyla ilgili detaylı araştırmasını yayınladı. Yayınlanan araştırma, 2006 ile 2018 yılları arasındaki televizyon izleme alışkanlığının nasıl değiştiğini ortaya koyuyor. RTÜK'ün yaptığı araştırma, Türkiye'nin her geçen gün biraz daha televizyondan uzaklaştığını gözler önüne seriyor.
RTÜK tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'nin 2006 yılında günlük 308 dakika televizyon izlediği görülebiliyor. 2009 yılına geldiğimizde ise bu süre, 263 dakikaya geriliyor. RTÜK'ün araştırması Türkiye'nin, 2012 yılında günlük 234 dakika ve 2018 yılında ise günlük 214 dakika televizyon izlendiğini ortaya koyuyor. Türkiye artık, günlük olarak neredeyse 1.5 saat daha az televizyon izliyor.
RTÜK'ün araştırması, Türkiye'nin hangi tür televizyon programlarına daha büyük ilgi gösterdiğini de açığa çıkartıyor. Araştırmaya göre Türkiye, en çok haber programlarını takip ediyor. Haberlerin ardındansa tahmin edilebileceği gibi diziler izleniyor. Kadınlar daha çok haber ve dizilere ilgi gösterirken, erkekler ise spor programları ve açık oturumları takip ediyor.
Türkiye'nin genç nesli ise televizyonu neredeyse hayatından çıkarma noktasına gelmiş durumda. Gençler televizyonlarda yayınlanan programları izleyecek olsalar bile bunu akıllı telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden yapıyorlar. Televizyona çok da ihtiyaç duymuyorlar. Ayrıca araştırma, eğitim seviyesi yükseldikçe televizyona olan ilginin azaldığını ve yaş ilerledikçe insanların, daha çok televizyon izlediğini gösteriyor.
RTÜK'ün geniş kapsamlı araştırması, Türkiye'nin televizyona olan ilgisinin her geçen yıl biraz daha azaldığını ortaya koyuyor. Diğer teknolojik ürünlerin televizyonların yerini alıp almayacağı ise henüz ön görülemiyor. Ancak gidişat bu yönde devam ettikçe, televizyonun 1930'lu yıllardan beri olan popülaritesi sona yaklaşacak gibi görünüyor.