Hayatımızın her noktasında iç içe olduğumuz teknoloji, artık birçok sektörü domine etmekte. Bunun doğal bir sonucu olarak, kodlama öğrenmek yavaş yavaş bir zorunluluk haline gelmekte.
Kodlama birçok insan için karmaşık, öğrenmesi zor bir kavram olarak zihinlerde yer etmiş durumda. Fakat yeni öğrenilen bir yabancı dil gibi basit kavramlardan başlar ve pratik yaparsanız düşündüğünüz kadar zor olmadığını görebilirsiniz. Artık kodlama derslerinin çocuklar için 7 yaş civarında başlaması da bunun bir göstergesi.
Bu konuda en çok yol almış web sitelerinden birisi de Code.org. Özellikle 4-10 yaş arası çocuklara uygun, Angry Birds, Minecraft, Artist gibi onların ilgisini çekebilecek içerikler sunarak kodlama öğretmeyi hedeflemekte. Tabii ki, Code.org bu alanda yalnız değil. Siz de kodlamaya bir giriş yapmak istiyorsanız yazımızda bulunan 20 web sitesine ve mobil uygulamaya göz atarak kodlama eğitiminize başlayabilirsiniz.
Kodlama nedir?
Kodlama, bir bilgisayar sistemine ya da elektronik devreye işlem yaptırmak için yazılan komut dizisidir. Bir nevi bilgisayara anladığı dilden konuşmaktır.
Kodlama nasıl yapılır?
Kodlama yapmak için ilk olarak öğrenmeniz gereken şey bir programlama dilidir. Kodlama yapmaya başlamadan önce hangi amaç doğrultusunda kodlama yapmak istiyorsanız ona uygun bir programlama dili öğrenmeniz gerekmektedir. 250’den fazla programlama diline sahip kodlama evreninde, bazı dillerin diğer dillere göre daha kolay ve kullanıcı dostu olduğunu unutmamanız gerekir.
Teknik açıdan bir programlama dili öğrendiğinizde, kodların ne işe yarayabileceği ve işlevlerini de öğrenirsiniz. Daha sonra bunları bir araya getirerek ortaya çıkaracağınız şey tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.
Code org benzeri kodlama öğreten internet siteleri:
Codin Game
Cobin Game, bünyesinde barındırdığı Python, Ruby, Java, Scala gibi 20’den fazla programlama dilini öğretmek için tasarlanmış tarayıcı tabanlı bir oyundur. Özellikle temel seviyedeki kullanıcılara hitap eden oyun aynı zamanda uzmanlar için de farklı zorluk seviyeleri içermektedir.
CheckIO ve Empire of Code
CheckIO ve Empire of Code, isteğinize göre Pyhton ya da JavaScript öğrenebileceğiniz strateji tabanlı oyunlardır. Uzay temasına sahip Empire of Code, üssünüzü koruyarak ve düşmanlarınıza saldırarak kodlamayı öğretmeyi amaçlarken, CheckIO ise başkalarının çözümlerini kullanarak yeteneklerinizi geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Codecademy
İhtiyacınıza göre online kodlama kursları sunan Codecademy, JavaScript, CSS, Pyhton gibi birçok programlama dilini öğrenebileceğiniz bir platformdur. Öğretirken interaktif ve eğlenceli bir yolu tercih eden Codecademy, aynı zamanda arkadaşlarınızın da dahil olabileceği multiplayer deneyimi sunmaktadır.
CodeMonkey
CodeMonkey, CoffeScript adındaki programlama dilini kullanarak, kullanıcılara HTML5 formunda kendi oyunlarını geliştirmeyi öğreten bir web sitesidir. Her ne kadar hedef kitlesi çocuklar olsa da, kodlama öğrenmek isteyen yetişkinler için de eğlenceli bir sitedir.
Css Diner
Basit ama eğlenceli bir öğrenme metodu kullanan CSS Diner, sahip olduğu 32 farklı bölümle kullanıcılara CSS seçicilerin temelde nasıl çalıştığını öğretmeyi amaçlamaktadır.
CodeCombat
Öncelikli olarak öğrencileri ve öğretmenleri hedefleyen CodeCombat, aslında her yaştan kullanıcıya hitap edebilecek tarayıcı tabanlı bir oyun. Python, JavaScript veya CoffeeScript dillerini öğrenebileceğiniz bu oyunda, ilk bölümden itibaren size verilen eğitsel komutlar eşliğinde karakterinizi zindandan kurtarmaya çalışıyorsunuz.
Coursera
Coursera, dünyadaki bir çok üniversiteden online dersler sunan, herkese açık online bir platformdur. En iyi kodlama kurslarına sahip web sitelerinden birisi olan Coursera, aynı zamanda sertifika verebilme özelliği ile öne çıkmakta.
W3Schools
Online kodlama öğrenmek için tasarlanan bir web sitesi olan W3Schools, kullanıcılara kapsamlı web tasarımı eğitimi sunmakta. W3Schools ile HTML, CSS, PHP, JavaScript, jQuery, XLM, SQL ve JSP gibi bir çok dili öğrenebilirsiniz.
FreeCodeCamp
FreeCodeCamp ile online web sitesi kodlamayı sadece üstünde çalışarak değil aynı zamanda pratik yaparak öğrenebilirsiniz. Dahası FreeCodeCamp, sahip olduğu aktif forumu ile bir çok kullanıcın gerçek zamanlı yardım bulabilmesini ve daha profesyonel kullanıcılarla etkileşim içine girmesini sağlamaktadır.
Code Avengers
Bir programlama dilini öğrenmeniz için interaktif ve eğlenceli bir yol sunan Code Avengers, bir web sitesi, uygulama hatta bir oyun geliştirmenizi sağlayacak kurslara sahip. Her kursun 12 saat sürdüğü bu platformda, Java, Python, JavaScript, ve HTML gibi dilleri öğrenebilirsiniz.
Kodlama öğreten uygulamalar:
Khan Academy
Herkese, her yerde ücretsiz eğitim hizmeti sağlamayı amaçlayan Khan Academy, bünyesinde barındırdığı kodlama eğitimi ve programcılık dersleri ile kullanıcılara hizmet vermektedir.
Solo Learn
Solo Learn, hiçbir kod bilgisi olmayan ve kodlamaya tamamen sıfırdan başlamak isteyenler için tasarlanan bir uygulama olarak karşımıza çıkmakta. Kullanıcıların geçmesi gereken farklı bölümlerden oluşan uygulama, her bölümü geçmek için minimum bir skora sahip. Bu sayede kullanıcılar o skora ulaşana kadar alıştırma yapıp kodlama öğrenebilirler.
Code Hub
Toplamda 50 farklı derse sahip olan Code Hub, kullanıcıların kodlamayı hızlı ve etkin bir şekilde öğrenmesi için tasarlanmış. Her dersin 4 bölüme bölündüğü uygulama geniş bir bilgi havuzuna sahip. Bu sayede almak istediğiniz dersi daha kolay seçebiliyorsunuz.
Grasshopper
Google tarafından geliştirilen GrassHopper, kodlamaya yeni başlayan kullanıcılar için ayrı, kendini daha da geliştirmek isteyenler için ayrı bir ders sunmakta. Yeni başlayanlar için kodlamanın temelini anlatan bir slayt gösterisine sahip uygulama, ufak quizler eşliğinde sizi bir sonraki basamağa hazırlamayı hedeflemekte.
Enki
Tam manasıyla bir egzersiz uygulaması olarak düşünebileceğimiz Enki, günlük egzersizlerle pratik yapmanızı sağlayarak kodlama yeteneklerinizi geliştirmeyi hedefleyen bir uygulamadır. Tek yapmanız gereken istediğiniz programlama dilini seçmek ve gerisini Enki’ye bırakmak.
Kodlama öğreten mobil oyunlar:
Tynker
Farklı yaş gruplarında çocuklara kodlama öğretmek için tasarlanmış Tynker, ilk olarak onların görsel blokları kavramalarını sağladıktan sonra JavaScript, Swift ve Python gibi dilleri öğretmeyi amaçlayan bir mobil oyundur.
LightBot
İlk bölümleri itibariyle, kodlama öğrenmek isteyen çocuklar için biçilmiş kaftan olan bu oyun, aynı zamanda ileride yetişkinlerin de zorlanabilecekleri seviyelere sahip.
Cargo-Bot
Diğer uygulamalardan farklı olarak içinde kod yazmayı barındırmayan bu oyun, tamamen görseller üzerinden oynanmakta. Çocuklar için geliştirilen bu oyunun amacı, öğrencilere ani durumlarda hızlı düşünme becerisi kazandırabilmek.
Run Marco
Run Marco, bilgisayar programlamanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemeyi amaçlayan bir macera oyunudur. Bu macerada, Google’ın açık kodlu proje dili Blockly’i kullanarak farklı platformlardaki programlama dillerini öğretmeyi amaçlamaktadır.
Robozzle
Aslında eski bir bilgisayar oyunu olan Robozzle, günümüzde mobil işletim sistemlerinde de kendini göstermekte. 1024’ten fazla bölüme sahip olan oyunun amacı, sahip olduğunuz robot karakteri ile eşyaları toplamak. Bunu yapmak için de uygun parametreleri kullanarak kodlama öğrenebilirsiniz.
Günümüzde, etrafımızdaki tüm teknolojik aletlerin programlanabilir olduklarını düşündüğümüzde, insanlık için kodlama eğitimin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Kaç yaşında olursanız olun kodlama öğrenmek için geç kalmış sayılmazsınız.
Artık siz de yazımızda geçen site ve uygulamaları deneyerek kodlama evrenine adım atabilir ve daha çok pratik yaparak kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz.