Bundan seneler önce, yasaklı sitelere giriş için DNS ayarı değiştirmek yetiyordu. Daha sonrasında bu işe yaramamaya başlayınca, KTunnel gibi siteler hayatımıza girmeye başladı. Ancak KTunnel ve VTunnel gibi “proxy” bazlı siteler artık 2019 yılında olduğumuz için yerini daha pratik yollara bıraktı. VTunnel gibi platformların indirilmiş hali gibi olan VPN uygulamaları internette serbestçe dolaşmak için vazgeçilmez hâle geldi.
Elbette VPN kullanmanızın tek amacı yasaklı sitelere giriş olmak zorunda değil. Hatta amacınızın yasaklarla hiçbir alakası olmasına gerek yok. Bu konuya tekrar değineceğiz. Ama öncelikle VPN’in nasıl çalıştığını açıklayalım. Öncelikle, VPN(Virtual Private Network), Sanal Özgür Ağ anlamına gelir. Yani mantık da bir ağa asnal olarak bağlanmak üzerine kurulu.
Kısaca anlatmak gerekirse, VPN kullanılan bir bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet, dünyanın başka bir yerinde bulunan, sunucu denilen bir bilgisayara bağlanır. Sonrasında internet üzerinde gerçekleştirilen işlemler de sanki bu bilgisayar üzerinden yapılıyormuş gibi yapılır. Bu yüzden, VPN sayesinde yapılabilecek şeyler arasında, kendi ülkenizde hizmet vermeyen platformları kullanmak gibi faydalı şeyler de var.
VPN nedir? Faydaları nelerdir?
İlk olarak, yukarıda bahsettiğimiz gibi bulunduğunuz ülkede verilmeyen hizmetlerden sorunsuz olarak faydalanılabildiğini söyleyelim. Örneğin, Netflix henüz Türkiye’de hizmet vermiyorken insanlar Netflix’i VPN aracılığı ile başka bir ülkeden kullanıyormuş gibi seyrediyordu.
VPN kullanmanın sağladığı bir başka fayda ise, bir yere kadar işe yarayan anonimlik. Bu her kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulan bir şey olmayabilir. Ancak bazı büyük firmalar ağlarını güvende tutabilmek için sunuculara yalnızca VPN kullanılan bilgisayarlardan erişim sağlarlar. Bu arada, VPN kullanıldığı zaman ortak internet ağları kullanımı sırasında gözetlenme ihtimaliniz de azalır.
Ktunnel ve benzeri sitelerin yerine geçen ücretsiz mobil VPN uygulamaları:
Speedify
- Yapımcı: Connectify Inc.
- Boyut: 5,8 MB
- Puan: 4,0 yıldız
Speedify, ismiyle de bağlantılı olarak internet deneyiminizi gizlerken, aynı zamanda hızlı kalmasını da sağlamayı hedefleyen bir uygulama. İsteyene ücretli bir planda sunan Speedify, yeni katılan bir kullanıcıya aylık 5 GB veri hakkı tanıyor. Sonrasında ise bu hak 1 GB’a düşüyor.
ProtonVPN Free
- Yapımcı: ProtonVPN AG
- Boyut: 29 MB
- Puan: 4,1 yıldız
ProtonVPN Free de Speedify gibi ücretli bir plana sahip. Ancak Speedify’dan farkı, aylık veri sınırı koymuyor olması. Ücretsiz sürümün getirdiği kısıtlamalar cihaz sayısı, bağlanılabilecek lokasyon sayısı ve hızla ilgili. Bir hesap yalnızca bir cihaz üzerinden kullanılabiliyor ve bağlanılabilecek üç farklı lokasyon mevcut.
Hide.me
- Yapımcı: Inceptial
- Boyut: 13 MB
- Puan: 4,1 yıldız
Hide.me, ücretsiz kullanım kısıtlamalarında ProtonVPN ile oldukça benzerlik taşıyor. Cihaz sayısı 1, bağlanılabilecek lokasyon sayısı ise üç. Bu lokasyonlar arasında Kanada, Singapur ve Hollanda var. Ancak önemli bir fark mevcut. O da, Hide.me’nin ücretsiz kullanıcıların bağlantı hızıyla ilgili bir sınır koymuyor olması.
Hotspot Shield Free VPN
- Yapımcı: AnchorFree GmbH
- Boyut: 15 MB
- Puan: 4,2 yıldız
Hotspot Shield Free VPN ücretsiz kullanımda sunduğu aylık yaklaşık 15 GB veri hakkı ile dikkat çekiyor. Bu 15 GB, günlük 500 MB olacak şekilde parçalara ayrılmış. Lokasyon sayısı olarak kullandığı yöntemse diğer ücretsiz VPN’lerden farklı. Konumunuz otomatik olarak algılanıyor ve bazı uygun lokasyonlar kullanıma açılıyor.
Windscribe
- Yapımcı: Windscribe
- Boyut: 19 MB
- Puan: 4,3 yıldız
Windscribe, veri hakkı anlamında en cömert ücretsiz plana sahip olan VPN uygulamalarından biri. Aylık 10 GB veriyi, 10 farklı lokasyon üzerinden kullanmanıza olanak tanıyor. Üye olmak da çok basit. Tek yapmanız gereken kullanıcı adınızı ve şifrenizi seçmek. Şifrenizi unutma ihtimaline karşın, dilerseniz e-posta adresinizi de verebiliyorsunuz.
Ktunnel ve benzeri sitelerin yerine geçen ücretli mobil VPN uygulamaları:
Private Internet Access
- Yapımcı: Private Internet Access
- Boyut: 12 MB
- Puan: 3,8 yıldız
Ücretler:
- 2 yıllık plan: Aylık 2.59 dolar
- 1 yıllık plan: Aylık 3.07 dolar
- 1 aylık plan: 6.95 dolar
Private Internet Access, diğer ücretli VPN uygulamalarında bulunan bazı özelliklere sahip değil. Ancak acil durum kapatma, Wi-Fi’a bağlanıldığı zaman otomatik olarak açılma ve bağlandığı zaman telefonu titretmek gibi güzel özelliklere sahip. Bu arada belirtmiş olalım: Uygulamayı ücretsiz denemek gibi bir hak tanınmıyor.
Surfshark
- Yapımcı: Surfshark: Mobile VPN App
- Boyut: 17 MB
- Puan: 4,0 yıldız
Ücretler:
- 2 yıllık plan: Aylık 1.99 dolar
- 1 yıllık plan: Aylık 5.99 dolar
- 1 aylık plan: 11.95 dolar
Surfshark ile ilgili ilk göze çarpan şeylerden biri düşük ücreti. Bir VPN uygulamasından beklenilen çoğu şeyi de başarıyla yerine getiriyor. Kullanım açısından oldukça kolay ve bazı siteleri VPN’le açmak istemiyorsanız bir beyaz liste oluşturabiliyorsunuz. Diğer seçeneklere göre hız ve lokasyon anlamında eksik kalıyor ancak düşük bütçe için en uygun uygulamalardan biri.
ExpressVPN
- Yapımcı: ExpressVPN
- Boyut: 22 MB
- Puan: 4,2 yıldız
Ücretler:
- 1 yıllık plan: Aylık 8.32 dolar
- 6 aylık plan: Aylık 9.99 dolar dolar
- 1 aylık plan: 12.95 dolar
ExpressVPN’in en iyi yanlarından biri, olası bir VPN kopukluğu sırasında acil durum kapatmasına sahip olması. Bu sayede gizlilik konusunda şüpheler bir nebze daha düşüyor. Uygulama 94 ülkede bulunan sunucularıyla oldukça geniş bir yelpazeye sahip. 7/24 canlı destek ve 30 gün içinde para iadesi de Express VPN kullanıcılarına tanınıyor.
NordVPN
- Yapımcı: NordVPN
- Boyut: 13 MB
- Puan: 4,5 yıldız
Ücretler:
- 2 yıllık plan: Aylık 4.99 dolar
- 1 yıllık plan: Aylık 6.99 dolar
- 1 aylık plan: 11.95 dolar
NordVPN, Android markette sahip olduğu 10 milyondan fazla indirmeyle, popülerliği ortada olan bir VPN uygulaması. Uygulamadan kısaca bahsetmek gerekirse, ExpressVPN’de karşımıza çıkan 7/24 canlı desteğe sahip, bir Wi-Fi ağına bağlanıldığı zaman otomatik olarak devreye girebiliyor ve beğenmezseniz 30 gün içinde paranızı iade alabiliyorsunuz.
Ücretsiz VPN kullanmak güvenli mi?
VPN kullanmak bazen zorunluluk haline gelebiliyor. Bu yüzden de çoğu insan tarafından kullanılıyorlar. Ancak çoğu insan VPN kullanmak için para ödemeyi mantıklı bulmuyor. Özellikle de ücretsiz seçenekler dururken. Peki ücretsiz VPN kullanmak ne kadar doğru? Açıkçası bazen oldukça sağlıksız durumlar doğurabiliyor.
Öncelikle şunu söyleyelim. Ücretsiz VPN servisi sunan kuruluşların da para kazanması gerekiyor. Bunun için de sizden almadıkları parayı, üçüncü parti kuruluşlara sizin bilgilerinizi satmak gibi yollarla kazanmayı seçebiliyorlar. Bu da haliyle gizlilik açısından oldukça endişe verici bir durum.
Bir diğer sağlıksız durum da ücretsiz VPN kullanırken yaşanabilecek muhtemel hız ve bağlantı sorunları. Ücretli VPN uygulamaları kullanıcılara bir ürün sattıkları için düzenli olarak destek veriyorlar. İyi hizmet vermek de onlar için bir yerde zorunluluk haline geliyor. Ücretsiz VPN kullanıldığı zaman ise ortada böyle bir ilişki bulunmuyor.
Mobil cihazlarınızda kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz VPN uygulamalarını sıraladığımız haberin sonuna geldik. Bu arada listemizde yer alan bazı VPN’ler Chrome gibi tarayıcılar üzerinden eklenti olarak indirilip kullanılabiliyor. Sizin kullandığınız farklı VPN uygulamaları varsa bunları bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.