Statik elektriği hepimiz biliriz. Bu tür elektriklenme, daha çok sürtünme ile meydana gelir. Örneğin yünlü kazağınızı çıkartırken saçlarınızdan çıkan o ilginç çıtırtı sesi aslında, statik elektriktir. Ayrıca yünlü kazağınızı gece karanlığında çıkartmaya çalışırsanız, ortaya çıkan kıvılcımları bile görebilirsiniz. Daha önce paylaştığımız bir yazıda, statik elektriğin genel bir açıklamasını sizlere aktarmıştık. Yeni yapılan araştırma ise statik elektriği nano partikül seviyesinde inceledi.
ABD'de bulunan Northwestern Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Laurence Marks, bir ekip kurarak statik elektriği bilimsel olarak açıklamayı başardı. Üstelik bilim insanlarının bu çalışması, statik elektrikle ilgili riskleri de ortadan kaldırabilecekmiş gibi görünüyor. Dilerseniz şimdi, bu çalışmanın detaylarına bakalım.
Nano ölçekte incelenen tüm malzemelerin, aslında sayısız çıkıntı içeren pürüzlü yapılarının olduğu zaten bilinen bir gerçekti. Bu gerçek üzerinden yola çıkan araştırma ekibi, iki maddenin birbirine sürtünmesinin, pürüzlü yapıda bükülme gibi dezeformasyonlara neden olduğunu ve bu gerilimin, statik elektriğe neden olduğunu tespit etti. Bilim insanları, ulaştıkları sonucun statik elektriğe bağlı kıvılcım ve doğal olarak da potansiyel yangın risklerine yönelik önlem alınabilmesi için kullanılabileceğini düşünüyorlar.
Bilim insanları, ulaştıkları bu sonuca yalıtkanlardaki yükün ayrılmasının bükülme gibi dezenformasyonlardan kaynaklandığında ortaya çıkan "fleksoelektrik etki" ismini verdiler. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Marks, yaptıkları çalışmanın statik elektrik, flekso elektrik ve sürtünmenin ayrılmaz bir bütün olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Profesör, araştırmanın yeni nesil teknolojilerde nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi verdiğini de ifade etti.