Gezegenimiz çok uzun bir zamandır yaşam savaşı veriyor. İklim değişikliğinin etkilerini her geçen yıl daha da fazla hisseden insanlık, harekete geçmek için çok geç kalmış olabilir. Nitekim araştırmalar da gelinen noktanın tahmin edilenden çok daha vahim olduğunu gösteriyor.
The Conversation adlı internet sitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, önümüzdeki yüzyıllarda Antarktika buz tabakasının neredeyse üçte biri eriyecek ve bu da deniz seviyesinin 20 metre yükselmesine neden olacak.
Yeni Zelanda'daki Whanganui Havzası olarak bilinen ve dünyadaki en yüksek çözünürlükteki sığ deniz çökelmelerini içeren bölgede araştırmalar yapan bilim insanları, aldıkları buz örneklerinden deniz seviyesinin geçmişten bugüne olan değişimini analiz etti. Su seviyesini dalgalar tarafından taşınan kum partikül büyüklüğünden tahmin etmek için geliştirdikleri yeni bir yöntemi kullanan araştırmacılar, oldukça ilginç verilere ulaştı.
3 Milyon Yıl Önceye Geri Dönebiliriz
Araştırmaya göre iklim değişikliği bizi Pliyosen Çağı'na doğru adım adım sürüklüyor. Bu çağ, atmosferik karbondioksit konsantrasyonunun milyonda 400 parçanın üzerinde olduğu ve Dünya'nın sıcaklığının sanayi devrimi öncesi zamanlardan 2 derece daha sıcak olduğu son zamandı. Bu değerin üzerinde bir ısınmanın Antartika'da muazzam bir erimeye yol açabileceğini belirten araştırmacılar, gezegenimizin bundan tam 3 milyon yıl önce yaşanan iklim değerlerine doğru ilerlediğini söyledi. Araştırmalar, mevcut küresel emisyon oranı değişmediği takdirde bunun 2030 yılına kadar yaşanabileceğini gösteriyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan dünyanın okyanuslar ve kriyosferleri hakkındaki son özel rapora göre, buzullar ve kutupsal buz tabakaları hızla kütle kaybetmeye devam ediyor. Eğer Dünyamızdaki tüm buzullar erirse, küresel deniz seviyesi yaklaşık 65 metre yükselecek. Bu da, kıyı kesimlerinde olan birçok şehrin sular altında kalacağı anlamına geliyor.