Avrasya Tüneli, gerek yapım aşamasıyla gerek de yapımından sonra kullanımı, ücretleri gibi birçok konuyla adından sıkça söz ettiren bir proje olarak ülkemizde yerini aldı. Tünel kullanılan yüksek teknoloji itibariyle her açıdan değerlendirilerek projelendirilmiş bir çalışmanın ürünü. Avrasya Tüneli, İstanbulluları köprü trafiğinden kurtararak Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlıyor.
Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 106 metre altından bağlayan Avrasya Tüneline dair merak edilen birçok konu var. Merak konularından bir tanesi de denizin 106 metre altında olan Avrasya Tünelinde nasıl oluyor da telefon çekiyor? Bu yazımızda sizler için Avrasya Tüneli’ne dair merak edilen birçok soruya cevap vereceğiz.
Avrasya Tüneli nedir, nerede yer alıyor, nereden nereye kadar ulaşım sağlıyor?
2016 yılında hizmete başlayan Avrasya Tüneli, Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından karayolu ile birbirine bağlayan bir tünel karayolu projesidir. İstanbul’da Kazlıçeşme ve Göztepe arasında inşa edilen Avrasya Tüneli uzunluğu, 5.4 km si denizin altında olmak üzere toplamda 14.6 kmdir.
Avrasya Tüneli’nin yapım aşamasında, proje için özel olarak üretilen bir Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine) kullanılmıştır. Tünelin en önemli ve yüksek teknoloji isteyen kısmı projenin deniz altında yer alan kısmıdır.
Boğazın 106 metre altında yürütülen çalışma için tasarlanan Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine) teknik özellikleri itibariyle dünyada en iyiler arasında yer alıyor. Daha ayrıntılı bakmak gerekirse, Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine) 33.3 kW/m2’lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada; 12 barlık tasarım basıncı ile 2. sırada ve 13,7 m kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer almaktadır. 2014 yılında başlayan çalışmalarla bu makine sayesinde sayesinde iki kıta denizin altından birleştirilmiş ve Avrasya Tüneli 2016 yılında hizmete girmişti.
Avrasya Tüneli, konumu itibariyle Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 17 km mesafeden geçmektedir. Deprem ihtimali yüksek olan bu hatta bu denli yakınlık İstanbullular arasında tedirginliğe sebep olsa da tünelin yapım aşamasında deprem riski göz önünde bulundurulmuş, hatta bu risk doğrultusunda geliştirilen bir teknoloji tünelde uygulanmıştır.
Avrasya Tüneli’nde 106 metre yer altında olmamıza rağmen telefonlar nasıl çekiyor?
Avrasya Tüneli’nde telefon çekme konusu, daha projenin yapım aşamasında oldukça konuşulan bir konu olmuştur. Turkcell bu konuda yaptığı “hareketli anten teknolojisi” ile Avrasya Tüneli projesinde çalışanların mobil iletişimini sağlamış hatta bunu Instagram canlı yayını ile bizlerle de paylaşmıştı.
Peki nasıl oluyor da yerin 106 metre altında mobil iletişim sağlanabiliyor? Bu noktada hareketli anten teknolojisine bakmak gerekiyor. Hareketli anten teknolojisi, Turkcell bünyesinde çalışan bir mühendis olan Mehmet Yalkın tarafından geliştirilen bir teknoloji.
Bu teknoloji kapsamında, 130 metre uzunluğundaki tünel kazma makinesi üzerine hareketli antenler yerleştirilmiş bulunuyor. Hareketli antenler fiber optik kablolar aracılığıyla haberleşme ünitesine bağlanarak, yer altında mobil iletişimi sağlıyor.
Projenin yapım aşamasında iletişim bu şekilde sağlandı fakat sonrasında nasıl mı devam etti? Proje tamamlandıktan sonra tünel makinası yeryüzüne çıkarken, tünelin çeşitli yerlerine sabit antenler yerleştirildi. Böylece tünelde iletişim kesintisiz olarak devam ediyor.
Bu noktada söylemek gerekir ki hareketli anten teknolojisi, daha önce örneği olmayan bir proje. Dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli’nde bir Türk mühendis tarafından geliştirilen hareketli anten teknolojisi ile mobil iletişimin sağlanması iki teknoloji harikasını aynı proje kapsamında birleştirmiş bulunuyor.
Avrasya Tüneli, Türkiye için teknolojik bir tecrübe, vatandaşlar için de hayat kolaylaştıran bir proje olarak hayatımızda yerini aldı. Stratejik olarak önemli ve değerli bir konuma sahip olan İstanbul’un tünel sayesinde aşılamayan, arap saçına dönen birçok derdinin kalıcı olarak çözüme ulaştığını söyleyebiliriz.
Avrasya Tüneli neden yapıldı?
Avrasya Tüneli, dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli olarak hem yapım aşamasındaki teknolojisi hem de hayata geçişinden sonra vatandaşlara sağladığı faydaları ile adından söz ettirmeye devam edecek gibi görünüyor.
Tünelin işletime geçmesinin ardından, trafiğin yoğun olduğu bölgeler olan Koşuyolu- Kumkapı hattı kıtalar arası bir yolculuk olarak 5 dakikaya kadar inmiş bulunuyor. İstanbul’un iki havaalanı arasındaki en kısa yolculuğu yine Avrasya Tüneli ile gerçekleştirmek mümkün. Tünel sayesinde tarihi yarımadanın doğusunda, 15 Temmuz Şehitler, Galata ve Unkapanı köprülerinde trafik yoğunluğunu kayda değer şekilde azaltmakta.
Tünel projesi sadece zamandan tasarruf ve trafik yoğunluğu açısından fayda sağlamakla kalmıyor. Bunların yanında yapım aşamasında kullanılan teknoloji sayesinde modern aydınlatma, yol eğiminin az olması ve yüksek havalandırma ile kullanıcılara konforlu bir yolculuk sağlıyor. Sis, buzlanma gibi doğa olaylarına karşı da sorunsuz bir ulaşım sağlıyor. Trafiği azaltmasının etkisiyle egzos emilsüyonunu azaltarak hava kirliliğinin de bir nebze önüne geçtiğini söyleyebiliriz.
Avrasya Tüneli geçiş ücreti - 2019
İstanbul’da trafik problemi inkar edilemez bir gerçek. Avrasya Tüneli, İstanbul’un en yoğun sorun yaşanan bölgesinde köprü trafiğine büyük ölçüde çare olmuş bir proje. Tünel sayesinde İstanbullular zamandan fark edilir ölçüde tasarruf edebiliyorlar.
Avrasya Tüneli geçiş ücreti 2019 yılı itibariyle otomobiller için, 23.30 TL, minibüsler için 34.90 TL olarak belirlenmiş durumda. Tünel için gerçekleştirilecek ödeme HGS ve OGS hesapları üzerinden yapılabiliyor. Araçta HGS veya OGS olmaması durumunda ihlalli geçiş adı altında ödeme gerçekleştirilebiliyor.
Avrasya Tüneli ödeme yöntemleri arasında ihlalli geçiş için online olarak banka kartı, kredi kartı veya BKM Express kullanılabilmekte. Avrasya Tüneli geçiş ücreti , ihlalli geçiş yapıldıktan sonra en geç 15 gün içerisinde ödenmeli. 15 gün içerisinde gerçekleştirilmeyen ödemeler cezai işleme tabi tutuluyor ve Avrasya Tüneli geçiş ücreti yanında ek olarak ücretin 4 katı ihlal cezası ödenmesi gerekiyor.