Çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapılan çalışmaların başında gelen geri dönüşüm planlamalarında tüketiciler kadar üretici firmaların da sorumluluk almaları gerekiyor. Şirketlerin ürettikleri ürünlerde kullandığı ambalajların geri dönüştürülebilir olması, zaten bir süredir uygulanan bir önlem ancak çevre kirliliğini azaltmak için alınması gereken daha çok örnek var.
Denizlerde ve okyanuslardaki plastik oranlarının orada yaşayan canlıları tehdit edecek düzeye gelmiş olması, alınması gereken ek önlemlerin artık hızlıca uygulanması gerektiğini gösteriyor. Üreticilerin ambalaj ve şişelerini depozitolu hâle getirmesi de bu önlemlerden biri olabilir.
Coca-Cola, dünya genelinde geri dönüşüm için çalışan kuruluşlara bağışlar yapıyor. Peki neden?
Ürettiği ürünlerin dünya genelinde satılması sebebiyle yüksek oranda plastik atık üreten Coca-Cola'nın kâr amacı gütmeyen çevreci kuruluşlara bağış yapıyor olması iyi niyetli bir girişim olabilir ancak bazı kişilere göre bu, şirketin imaj iyileştirme politikasının bir parçası. The Intercept tarafından sızdırılan geri dönüşüm liderleri toplantısındaki ses kayıtları, asitli içecek üreticisinin bu hamlelerinin nedenlerini de gösteriyor olabilir.
Atlanta Geri Dönüşüm olarak tanınan grubun ocak ayında gerçekleştirdiği toplantı, geri dönüşüm konusunda birçok konunun ele alınmasını sağlamıştı. Toplantıda görüşülen konulardan biri de şişeler için fiyatlandırma yapmaktı. Öneriye göre tıpkı ülkemizdeki poşet uygulaması gibi plastik şişeler de ayrı fiyatlandırılacak, firmalar kendi atıklarını geri getirenlere ödeme yapacaktı. Buna bir nevi depozito uygulaması da denilebilir.
Araştırmalar, depozito uygulamasının geri dönüşümü artırdığını gösteriyor:
Depozito uygulamasının olmadığı bölgelerde geri dönüşüm oranının %24, uygulamanın yürürlükte olduğu bölgelerde ise bu oranın %60 olduğu düşünüldüğünde; depozito uygulamasının yararlı olabileceği düşünülebilir. Ayrıca şişe depozitosu uygulamasını zorunlu kılan ülkelerin kıyılarının diğer ülkelere göre %40 daha temiz olduğu belirtiliyor. Bu veriler, uygulamanın önemini bir kez daha gösteriyor ancak Coca-Cola gibi şirketlerin yıllardır bu şişeler için böyle bir uygulama yürürlüğe koymaması, bazı kişilerce sorumsuzluk olarak yorumlanıyor.
Toplantıdaki ses kayıtlarından birinde Coca-Cola'dan maddi destek alan Georgia Geri Dönüşüm Koalisyonu başkanı Gloria Hardegree'nin ifadeleri yer alıyor. Hardegree, kayıtlarda şişelerin ücretli hâle gelmesine karşı olduğu yönünde ifadeler kullanıyor ve Coca-Cola'nın 'Atıksız Dünya' projesiyle zaten bazı hamlelerde bulunduğunu belirtiyor.
Coca-Cola'dan destek alan bir diğer kuruluş Atlanta'yı Temiz Tutma Komisyonu'nun başkanı Kanika Greenlee de şişelerin ücretli hâle getirilmesi durumunda şirketin bu tür platformlardan desteğini çekebileceği yönünde fikir bildiriyor.
Coca-Cola, kararlardan etkilenecek tek şirket değildi:
Ses kayıtlarında ayrıca şişelerin ücretli hâle getirilmesinden etkilenecek tek şirketin Coca-Cola olmayacağı da konuşuldu. Pepsi, Dr. Pepper gibi sektör devlerinin de bu yaptırım sonrası tedbir alması gerekeceği belirtildi.
Çevre kirliliği konusunda alınacak önlemlerden biri hakkında çevreci kuruluşların takındığı tutumlar bu yöndeydi ancak gelecekte bu kurumların farklı kararlar almak için tekrar toplandığını görmek mümkün olabilir. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.