Avrupa'nın Güneş Gözlem Uydusu Solar Orbiter Keşfe Hazır

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geliştirilmekte olan Güneş gözlem uydusu Solar Orbiter, testlerini tamamladı. NASA ile ortak geliştirilen uzay aracı, fırlatılacağı bölgeye gönderilmek üzere yola çıktı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş'in tüm güneş sistemini nasıl etkilediği hakkında veri toplamak için milyonlarca kilometre yolculuk yapacak gözlem uydusu Solar Orbiter'i uzun süredir test ediyordu. ESA, güneş sistemimizin kalbindeki yıldızı keşfetmek için kullanılacak olan aracın yapımında NASA ile ortak çalışıyor.

Artık keşif aracının tüm testleri tamamlandı ve fırlatmanın yapılacağı ABD'deki Cape Canaveral bölgesine gönderilmek üzere yola çıktı. Cape Canaveral, genel olarak Amerikan uzay mekiklerinin fırlatıldığı bir yer.

Solar Orbiter, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge izleyerek en yakın 42 milyon kilometre (26 milyon mil) uzaklıktan gözlemler yapacak. Dolayısıyla mekiğin Güneş'e bakan kısımları, çok yüksek sıcaklıklara dayanabilecek. Öngörülen en yüksek sıcaklık 500 derece santigrat olarak hesaplandı. Diğer yandan uzay aracı, -180 derece santigrata kadar düşük sıcaklıklara da maruz kalacak.

Uydu, aşırı ısınmayı önlemek için hareket ettirilebilen döner güneş panellerine sahip. Ayrıca verileri Dünya'ya ileten ve sıcaklıklardan korumak için ısı kalkanının arkasına katlanabilen Yüksek Sıcaklıkta Yüksek Kazanımlı Anten'le donatıldı.

Solar Orbiter, Şubat 2020'de Florida eyaletindeki Cape Canaveral'dan Atlas V roketiyle fırlatılarak uzun yolculuğuna başlayacak. Keşif aracının gönderilmesiyle birlikte Güneş hakkındaki bilgilerimizin çok daha artması bekleniyor.