Tamamen Yanlış Olan 5 “Bilimsel” Gerçek

Bilimsel olarak doğru olduğunu düşündüğümüz bazı bilgilerde eksik ya da yanlış olabilir. Gelin doğru bildiğimiz hangi bilimsel bilgiler yanlışmış beraber bakalım.

Bilgi, her zaman basılı yayın ya da resmi açıklamalar ile yayılmaz. Bilgi en çok kulaktan kulağa aktarılarak yayılır ve bu yayılma sırasında orijinal bilgide bozulmalar, çarpıklıklar ya da başlı başına yanlışlıklar oluşabilir.

Bu içeriğimizde, çoğu kişi tarafından doğru olarak kabul edilen yanlış bilgileri ele alıyoruz. Özellikle bazı maddelerin sizi fena şekilde şaşırtacağının garantisini verebiliriz.

1. Hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. Yanlış!

Einstein açıkladığından beri, hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı hareket edemediğini biliyoruz. Ancak ışığın bu rekabetsiz hızı sadece vakum ya da vakuma yakın bir boşlukta geçerlidir. Doğru koşullar altında bir kaplumbağa bile ışıktan hızlı olabilir. Her şey ortama bağlıdır. 

Işık camdan veya sudan geçtiğinde, hızı yaklaşık üçte bir oranında düşer. Buna rağmen hala ışığın hızı geçilemez halde. Ancak başka malzemeler kullanarak ışığı yürüme hızından daha yavaş hale getirebilirsiniz. Son dönemde bilim insanları, ışığı tamamen durdurabildiler. Yani hemen hemen her şey ışıktan daha hızlı olabilir, yeter ki uygun laboratuvar koşullarınız olsun.

2- Sputnik uzaya giden ilk insan yapımı nesnedir. Yanlış!

4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliği tarafından başlatılan Sputnik 1 projesi dünyanın uzay çalışmalarını tamamen değiştirdi. Sputnik üç ay boyunca Dünya’nın yörüngesinde dolaşarak, Dünya’nın yörüngesini dolaşan ilk insan yapımı nesne oldu. Ancak Dünya’nın yörüngesine ulaşan ilk insan yapımı nesne olmadı. 

Sputnik 1, Dünya’nın yörüngesine varmadan önce, Nazi Almanya’sının V-2 füzeleri Dünya’nın yörüngesine ulaştı. Ancak V-2 füzeleri, Sputnik 1 gibi iyi amaçlar uğruna değil, İngiltere, Fransa ve Belçika’yı vurmak için uzaya gönderilmişti. Ülkeleri vurmak için uzaya gönderilen Alman V-2 füzeleri, Dünya’nın yörüngesine ulaşan ilk insan yapımı nesneler oldular. 

3- Cam bir sıvıdır. Yanlış!

Eski bir binanın çevresinde gezinirken camın alt kısımlarda daha kalın olduğunu görebilirsiniz. Bu durum camın aslında sıvı olduğu ve zaman içinde yerçekimi ile aşağı doğru aktığını düşündürebilir. Ama tabii ki durum bundan daha farklıdır. 

Eski binalardaki camlar bu şekilde üretilmiştir. Eski camın alt kısmının daha kalın olması, camın o şekilde yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Eski cam üretme teknolojisi daha kusurlu olduğu için camın kalın olan kısımlarının alta gelecek şekilde monte edilmesi daha mantıklıydı.

4- Balıklar karaya çıkan ilk canlılardır. Yanlış!

Hepimiz, bir balığın denizden çıkarak kara hayatına ulaştığı resimleri gördük. Milyonlarca yıl önce, bir balık türü kısa süre için karaya nasıl çıkabileceğini öğrendi. Karaya çıkan balığın devamındaki nesilleri uzun süre karada kalmayı da öğrendi. Yavaş yavaş solungaçlı canlının yerini bir amfibi, sürüngen ve sonunda kuşlar ve memeliler aldı. 

Buradaki hata, ilk canlının bu balık olduğunu düşünmektir. Bu balık haricinde mantarlar ve bitkiler de hayatın gelişmesini sağladılar. 

5- Vücudunun tamamı sana aittir. Yanlış!

Vücudumuzun tamamı aslında bize ait değildir. Vücudumuzdaki hücrelerin yaklaşık yarısı insan hücreleri değildir. Vücudumuzda bakteri, mantar ve arkebakteriler de vardır. Vücudumuz bu küçük davetsiz misafirlerle iç içedir. Vücudumuzun her yerinde milyarlarca başka küçük hücre var. 

Birçok anne, mikromerizm olarak bilinen bu süreçte bebeklerine bu hücreleri de kazandırır. Bu hücreler anneden aktarılan doğal hücrelerle beraber işlev görür, bölünür. Ancak bu hücreler genetik olarak farklıdır.