Günümüz müzik piyasası, artık somut bir şekilde gördüğümüz üzere dijital mecralardan yürüyor. Bu konuda öncü olan şirketlerden biri olan Spotify hakkında ise şu sıralar oldukça olumsuz görüşler mevcut. Apple Music ve Amazon Music servislerin müzik piyasasına büyük rekabet getirmesiyle Spotify, endüstriden kopmaya bir hata kadar uzak.
Az önce söylediğimiz son cümle, ABD’nin en köklü iş dergilerinden olan Fortune tarafından yazıldı. Fortune, Spotify’ın geçmişini ve günümüzdeki hâlini inceleyen bir yazısında şirketin artık rekabeti kaybetmeye yakın olduğunu söyledi.
Spotify, yakın zamanda ürün çeşitlendirmesine gidebilir:
Endüstri gözlemcisi Ben Thompson, geçen yıl Stratechery bülteninde Spotify’ın değerinin marjinal maliyetleri ile sınırlı olduğunu belirtmişti. Marjinal maliyetlerden kasıt, şirketin müzik kataloğunu genişletmek için kayıt stüdyolarına ödediği telif ücretleri. Thompson, kullanıcılar ve gelirler bakımından etkileyici bir şekilde büyümeye devam etmesine rağmen Spotify’ın kâr miktarının kayıt stüdyolarının insafında olduğunu belirtmişti.
Bir yandan Wall Street de şirketin piyasa değeriyle eşit duruma gelebilmesi için telif bedelini azaltması gerektiğini açıklamıştı. Deutsche Bank analisti Lloyd Walmsley, "Spotify’ın bir gün işlerine daha yüksek kâr marjlı ürünler ekleyebileceği yollar düşünebiliriz" şeklinde bir cümle kullandı fakat bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını da ekledi.
Spotify ve stüdyolar, gelecek iki yılı kapsayan bir anlaşma üzerinde çalışmalarını yapıyor. Spotify, her zamankinden daha büyük olsa da Amazon, Apple ve diğer şirketlerden gelen rekabet, stüdyolara çok daha büyük avantaj sağlıyor ve bu sayede telif ücretleri giderek artıyor. Spotify şu anda kendini çeşitlendirme konusunda podcast ve gelişmekte olan pazarlara güveniyor fakat şirket, uluslararası genişleme konusunda Apple Music’in arkasına düşmüş durumda. Apple Music, 110 pazardan daha fazla yerde bulunurken Spotify 79 pazarda bulunuyor.