Araştırmacılar: Antarktika'yı Kurtarmak İçin Çok Geç Kalmış Olabiliriz

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın dünyamızı değiştirdiği kesin ve bunun için önlemler alınmaya çalışılıyor. Ancak bazı bölgelerde önlem almak için çok geç kalmış olabilir miyiz?

Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre Antarktik buz sahanlığının çöküşü kaçınılmaz olabilir. Bunun sebebi ise yaklaşık 300 yıldır süren incelmenin sonucu olarak kırılma meyilli olunması. Araştırmacılar, son 6.250 yıldır süren buzul erimesinin oranını yeniden yapılandırdı ve erime oranının milattan sonra 1706 yıllarında arttığı sonucuna vardı.

İklim değişikliği Antarktika’daki buzul erimesini hızlandırırken bilim insanları, çöküşü önleme konusunda elimizden hiçbir şey gelemeyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. İngiltere Antarktik Araştırma’dan William Dickens ve ekip arkadaşları, geçmişte buz kaybının nasıl arttığını ve günümüzü nasıl etkilediğini araştırmak için Antarktik Yarımadası’nın kuzeydoğusundan alınan deniz çökeltisinin çekirdeğini analiz etti.

Analiz

Araştırmacılar, çekirdekteki tek hücreli alglerin barındırdığı oksijen üzerinde çalışarak buzul erime suyu tahliyesinin 6.250 yıllık kaydını oluşturdular. Oksijen varyantlarının ya da izotopların oranları karşılaştırıldı. Düşük izotop değeri, buzuldan tahliye olan tatlı suyun seviyesinin yüksek olduğunu gösteriyordu.

Araştırmacılar, ayrıca 1912 yılında başlayan ikinci bir buzul erime hızlanmasını da keşfettiler. Araştırmacılar “Eğer ki yorumlamalarımız doğruysa verilerimizden yapılacak muhtemel çıkarım; erken erimenin başlangıcı, kuzey Antarktik Yarımadası'nın beraberinde buz katmanının erimesine eş zamanlı olarak katkıda bulunduğu yönünde” ifadelerini kullandı.

Bu da Antarktik Yarımadası’nın kuzeyindeki buz katmanının yüzlerce ve bazı durumlarda binlerce yıldır süren incelmenin sonucu olarak çökmeye meyilli olduğu fikrini destekliyor. Araştırmacılar, buz katmanındaki hızlanan incelmenin Southern Annular Mode adı verilen değişimle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Günbatısı rüzgârları kuşağındaki değişimler daha güçlü rüzgârlara, atmosferik ısınmaya ve Antarktik Yarımadası’nın kuzeyindeki buz katmanlarının erimesine öncülük edebilir. Aynı zamanda sıcak suları, Weddell Döngüsü’ne itebilir ki bu da su altındaki erimeyi hızlandırabilir.