Bir Mühendis, Arktik Buz Erimesini Durduracak Bir Yöntem Geliştirdi

İklim değişikliği ve küresel ısınma dünyadaki yaşamı birçok yönden tehdit ediyor. Tehdit yöntemlerinden bir tanesi de buzul erimeleri. Ice911 adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun ise bunun için bir çözüm önerisi var.

Kuzey kutup bölgesi bugüne kadar hiç görülmemiş bir oranda eriyor. Grönland buzları, kırk yıl öncesine göre 6 kat daha hızlı eriyor. Ağustos ayında 5 günlük buz erimesinde 60 milyar ton buz kaybı gerçekleşti. Geçtiğimiz kırk yıl boyunca, Arktik buzullarının %75’ini kaybettik. Şu anki deniz buzu miktarı, kayıt tutulan 1979 yılından bu yana en düşük ikinci sırada yer alıyor.

Yükselen deniz seviyesine ek olarak erime de iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Normalde Arktik buzları gelen güneş ışıklarını direkt olarak uzaya yansıtıyor. Daha az buz olması daha az ısının dünyayı terk edeceği anlamına geliyor, bu da daha fazla buzun erimesine sebep oluyor. Kısır bir döngü diyebiliriz.

Ice911 adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ise bu kısır döngüye potansiyel bir çözüm öneriyor. Grup, Arktik’in kilit bölgelerini miniküreciklerle doldurmayı teklif ediyor. Böylece güneş ışığını yansıtacak koruyucu bir katman oluşacak ve buz erimesinden önlenecek.

Ice911’in kurucusu Leslie Field, Business Insider’a yaptığı açıklamada “Müthiş derecede yaratıcı bir türüz ve iklim değişikliği saatini durdurmamız gerekiyor. Bu tarz bir teknoloji harekete geçmemiz için bize zaman veriyor” dedi.

Küçük çakmaktaşı taneleri

Ice911’in geliştirdiği, toza benzeyen bu küçük tanecikler, silikon ve oksijenin birleşiminden oluşan çakmaktaşından üretildi. Bu bileşen insanlara ve hayvanlara da herhangi bir zarar vermiyor. Ekip, minikürecikleri “küçük, güzel, beyaz sahil kumu” şeklinde tanımlıyor.

Bu yansıtıcı taneler buza ve suya yapışıyor, ayrıca kimyasal bileşeni petrol temelli kirleticileri de çekmiyor. Ice911 tarafından yapılan simülasyonlara göre buz yansıtıcılığını onarmak için bu teknolojiyi kullanmak Kuzey Arktik’in büyük bir kısmındaki ısıyı 1,5 derece kadar düşürmeye yardımcı oluyor.

Şu an bu teknoloji saha testi aşamasında. Field’ın söylediğine göre Ice911, ilk olarak kovalardaki ufak deneylerle başladı daha sonra Minesota ve Sierra Nevada dağlarındaki göllerde bu testler gerçekleştirildi. Daha sonra Alaska’daki donmuş bir gölde bu deneyi yapan Field ve ekip arkadaşları, yansımanın ve kalınlığın arttığını söyledi.

Field, bu tanecikleri Arktik’teki yaklaşık 2,5 milyon km2 genişliğindeki deniz buzuna dökmek istemiyor. Bunun yerine Field’ın ekibi, miniküreciklerin en yüksek etki vereceği stratejik Arktik noktaları için iklim modellerini kullandılar. Belirlenen noktalardan bir tanesi Grönland ile Svalbard arasında kalan Fram Boğazı. Bu bölge, küresel ısınmadan dört kat daha hızlı ısınıyor.

Field, minikürecikleri anlamlı ölçüde dağıtmanın maliyetinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi. Field, maliyetin çok fazla olduğunu ancak hiçbir şey yapmamanın maliyetinin çok çok daha büyük olduğunu söylüyor.

Arktik deniz buzu eriyor

Her Eylül ayında Arktik deniz buzu minimum miktarına ulaşıyor. 1980 yılından bu yana her 10 yılda bu minimum alan %13 daha daralıyor ve daralma hızı da giderek artıyor. 1979 yılında Arktik deniz buzu yaklaşık 7 milyon km2 bir alana dağılmıştı, geçtiğimiz ay bu alan 4,3 milyon km2 olarak gerçekleşti.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan araştırmacılar ise karbon emisyonunun şu anki oranıyla sadece on yıllar içerisinde buzdan arınmış bir Arktik görebileceğimiz konusunda uyarıyor. Kutup buzunu Dünya’nın “ısı kalkanı” olarak tanımlayan Field, Arktik’in en eski ve en kalın deniz buzunun %95’inin 2018’de yok olduğunu söyledi.

Geliştirdikleri yöntemin jeomühendislik olmadığını söyleyen Field, Ice911’in miniküreciklerinin “iklimi yeni bir yola sokmaya değil zaten orada olan ancak kaybolmuş olan şeyleri yeniden oluşturmak için çalıştığını” söylüyor.