Elmaslar, bilim insanlarının en iyi arkadaşı olabilirler. Karbon atomlarının meydana getirdiği en değerli mineraller olan elmaslar, yeraltı okyanusları, gezegenin ilk tektonik dönemleri ve zaman damgaları da dahil olmak üzere Dünya'nın iç işleyişini ortaya çıkarmada önemli bir rol oynadı.
Keşifler, Deep Carbon Observatory (DCO) programı kapsamında geldi. Çalışma 2009 yılında başladı ve şimdiye kadar 1.200 bilim insanından 1.400 araştırma makalesiyle sonuçlandı. Şu ana kadar yayımlanan tüm araştırmalar, 10. yıl dönümü kutlamalarıyla birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nde sunulacak. Binlerce makale arasında, daha önce bilinmeyen karbon mineralleri, toprak örtüsünün altındaki okyanuslar, yaşamın kökenleri ve gelişen bir mikrobiyal biyosfer dahil olmak üzere 10 ana keşif tanımlanıyor.
Proje henüz bitmedi ve araştırmalara katkıda bulunan Catherine McCammon, DCO'yu "derin karbon biliminde onlarca yıl sürecek keşiflerin büyüyeceği tohum" olarak nitelendirdi. Elmaslar üzerinde yapılan keşifler, derinlerde oluşan ve yeraltı biyosferini besleyebilecek hidrokarbonların keşfedilmesini sağladı.
DCO'nun 10 yıllık araştırmasıyla ilgili tam rapora buradan ulaşabilirsiniz. Ancak 1.400 makaleyi okumak için vaktiniz yoksa öne çıkan keşiflerden bazıları şöyle:
Yeraltı Okyanusu
Bilim insanları, Dünya yüzeyinin 1.3 milyon ft (yaklaşık 400 km) ila 2.2 milyon fit (670 km) altında yeraltı okyanusunun varlığını ortaya çıkaran elmas cepleri keşfetti. Bu su muhtemelen Dünya yüzeyindeki tektonik hareketlerle oluştu. Araştırmacılar, elmaslara hapsolmuş H2O kütlesinin tüm Dünya yüzeyindeki okyanuslardakinden daha büyük olduğunu söylüyor.
Dünya yüzeyinin derinliklerindeki suyun keşfi, petrol ve doğal gaz gibi önemli hidrokarbonların oluşması da dahil olmak üzere, derinliklerdeki farklı malzemelerin çeşitliliği ve erime özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak.
Tektonik Zaman Damgası
Tektonik plakaların oluşması bugün sadece yaşadığımız depremlerden değil, aynı zamanda kıtaların Dünya'nın uzun tarihi boyunca süren hareketinden de sorumlu. Araştırmacılar, derin elmaslardan bazılarını karbon testiyle karşılaştırarak Dünya'daki her şeyin ne zaman hareket etmeye başladığını bildiklerini söylüyor.
Araştırmalara göre tektonik faaliyetler, Dünya yalnızca 1.5 milyar yaşındayken başlamış durumda. Dünya bugün, 4.5 milyar yaşında. Dolayısı ile elmaslar üzerindeki araştırmalar, Dünya'nın bugünden geçmişe 3 milyar yıllık tarihini görmemizi sağlıyor.
Mikropların Gizli Dünyası
Projede yer alan bir çalışmaya göre, Dünya'nın kilometrelerce altındaki bir biyosfer, gezegenin en büyük ekosistemlerinden biri olabilir. Bu biyosfer, yaşayan tüm insanlardan 250 ila 400 kat daha büyük bir karbon kütlesine sahip olan mikrop ve bakterilerden oluşuyor.
Bu küçük organizmalar dünyanın en zorlu ortamlarında hayatta kalıyor, aşırı basınç ve sıcaklıkta büyüyor ve metan gibi gazlarda yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Ekosistemi incelemek derin deniz araştırmacılarının okyanuslardaki benzer abiyotik hayvanların yaşam alanlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.