NASA’dan yapılan açıklamaya göre 5 asteroit, bu gece dünyanın oldukça yakından geçecek. Art arda sıralanacak olan bu uzay kayalarından ilki, Türkiye saati ile 21.48’de sonuncusu ise 23.45’te geçecek. NASA’nın tahminlerine göre beş asteroit arasından en büyüğü olan 2019 UD13 adlı asteroit, 54 metre ile 120 metre arasında bir çapa sahip.
Ölçümlerden en büyüğünü göz önüne alacak olursak bu asteroidin Büyük Giza Piramidi kadar büyük olduğunu söylemek mümkün. En büyük asteroit 2019 UD13, Dünya'nın yakınından en hızlı geçen asteroit olacak. Nesnenin hızı, hesaplamalara göre 83.483 km/sa olacak. Ayrıca bu asteroitler, güvenli mesafeden geçecek ve herhangi bir çarpışma gerçekleşmeyecek.
Dünya'ya yakın nesnelerin sayısı her geçen gün artıyor:
5 asteroitten Dünya'ya en yakın mesafeden geçecek olanı 2019 UDP7, gezegenimize yaklaşık 5,8 milyon km uzaklıkta olacak. Bu uzaklık, bizim kulağımıza oldukça fazla gibi gelse de NASA tarafından 'yakın' şeklinde sınıflandırılıyor.
NASA, her hafta ortalama 30 adet 'Dünya’ya yakın nesne' keşfediyor. 2019’un başındaki rakamlara göre toplamda 19 binden fazla obje keşfedildi ancak NASA, Dünya’ya yakın nesneler kataloğunun henüz tamamen bitmediği konusunda da uyardı. Yani öngörülmemiş bir çarpışma her an gerçekleşebilir.
NASA, yapılan açıklamada “Uzmanlar, 2013 yılında Çelyabinsk’e düşen 17 metre genişliğindeki asteroitlerin Dünya’ya 100 yılda 1 ya da 2 kere düşmesini öngörüyor. Büyük nesnelerle çarpışmalar beklenenden daha az sıklıkta gerçekleşiyor ancak Dünya’ya yakın nesnelerin tamamının henüz bulunmadığını düşünürsek Çelyabinsk’teki gibi öngörülmeyen bir çarpışma her an meydana gelebilir” ifadelerini kullandı.
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Dünya’ya çarpacak asteroitleri durdurmak için bir takımı bulunuyor. Gelecekte bu takıma ihtiyaç olup olmadığını ya da takımın görevini başarıyla tamamlayıp tamamlayamayacağını hep birlikte göreceğiz.