Uçak Kokpitine Yolcu Alan Bir Pilot, Ömür Boyu Uçuş Yasağı Aldı

Çin merkezli Air Guilin şirketinde bir pilot, 10 ay önce bir yolcusunu kokpite almıştı. Yolcunun yaptığı paylaşım internette yayılınca şirket soruşturma açtı ve yetkili kurumlar, pilota ömür boyu uçuş yasağı getirdi.

Tahmin edebileceğiniz üzere uçuş sırasında veya dışında yetkili personeller haricinde uçakların kokpitlerine herhangi bir insanın girmesi yasak ancak Çin merkezli Air Guilin firmasının uçağının kaptan pilotu, bir yolcusunu kokpite soktu. Peki sonuç ne oldu? Kokpite yolcu alan pilot, ömür boyu uçuştan men edildi.

Olay, bundan tam 10 ay önce gerçeklemişti ancak kokpitte çektirdiği fotoğrafı geçtiğimiz pazar günü Çin’in sosyal medya platformu olan Weibo hesabından paylaşan yolcu, kokpit olayının ortaya çıkmasına neden oldu. 4 Ocak’ta Guilin ile Yangzhou arasındaki seferi yapan uçaktaki yolcu, paylaşımına "Kaptana teşekkürler. Çok heyecan vericiydi” notunu yazmıştı.

Pilot dâhil tüm personele soruşturma açıldı:

Paylaşımda yer alan fotoğraf, hâliyle internette büyük bir hızla yayıldı. Bunu fark eden havayolu şirketi de konu hakkında soruşturma başlattı. Havayolu şirketi, yolcusunu kokpite alan pilotu uçuş prosedürlerine aykırı davrandığı ve güvenlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ömür boyu uçuştan men etti. Ayrıca olayla ilgisi olan diğer bir personelin de açığa alındığı bildirildi.

Pilotun kokpite aldığı yolcunun Weibo hesabındaki paylaşımlarından yapılan tahminlere göre yolcu, Guilin Üniversitesi’nde kabin memurluğu eğitimi alıyordu. Ayrıca bu olay, kokpite yetkisiz birisinin sokulmasının ilk örneği de değil. Geçen yıl yine Çin’deki Donghai Hava Yolları’nda bir pilot, eşini kokpite sokmuş ve 6 ay uçuş yasağı almıştı.

Peki kokpite yetkili kişiler dışında girebilecek kimse yok mu?

Yanıt maalesef hayır. Özel izin çıkarılmadığı sürece kokpite herhangi bir personel ya da yolcu giriş yapamıyor. Bu özel izinlere bir örnek verecek olursak ülkemizde 2018 yılının haziran ayında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeye göre uçuş görevlilerinden biri fizyolojik ihtiyaçları dolayısıyla kabinden çıkmak zorunda kalırsa daha önceden belirlenmiş yetkili personel kokpite giriş yapabiliyor.

Tabii kokpite girmesi için yetki verilen personel için de katı kurallar bulunuyor. Bu personelin ana görevi, kokpitten ayrılan uçuş ekibi üyesi döndüğünde güvenlik kapısını açmak olarak belirlenmiş. Ayrıca personelin kokpitte bulunması durumuna ilişkin emniyet ve güvenlik prosedürleri de oluşturulmak zorunda.