Eylül ayında yayın hayatına başlayan Fox TV’nin yeni dizisi Mucize Doktor reyting rekorları kırıyor. Her yeni bölümüyle seyirciyle iyice kendine bağlayan bu dizi son derece etkileyici. Netflix, Blu TV gibi platformlarda sevilen yapımlara alışmışken, televizyonda böyle başarılı bir dizi çıkması herkesi çok etkiledi.
Televizyona küsmüş pek çok izleyiciyi yeniden televizyon başında dizi saati beklemeye başlatan Mucize Doktor dizisi neden bu kadar gerçekçi ve etkileyici? Klasik bir doktor hikayesi olması beklenirken, dizi izleyicisini bambaşka bir dünyaya ve bununla beraber de yeni farkındalıklara sürüklüyor.
Mucize Doktor dizisinin sıra dışı konusu:
Klasik bir hastane hikayesi gibi başlayan dizi, Doktor Ali Vefa’nın hikayeye dahil olmasıyla beraber izleyiciyi hiç de alışık olmadığı bir dünyaya sokuyor. Türkiye’de maalesef hala yeterince farkındalık oluşturamadığımız otizm, bu dizide karşımıza çıkıyor hem de bu otizmli kişi bir doktor.
Çocukken abisini kaybederek büyük bir travma yaşayan Ali Vefa’nın hayatı, ailesi tarafından da istenmeyen evlat olunca tam alt üst olacakken, Adil Hoca tarafından koruma altına alınmasıyla değişiyor. Abisini kaybettiği göçük kazasından kendisini kurtaran Adil Hoca’nın da yönlendirmesiyle otizmli Ali Vefa, tüm önyargılara rağmen Tıp Fakültesi’ni bitiriyor ve bir mucize doktor oluyor.
Adil Hoca’nın yönetim kurulunda olduğu Hayat Hastanesi’nde cerrahi asistan olarak meslek hayatına başlayan Ali Vefa, hayatı boyunca karşılaştığı önyargılarla burada da karşılaşıyor. Fakat o bir mucize doktor, mesleğindeki başarısı ve dost canlısı karakteriyle burada kendini günden güne daha da gösteriyor.
Peki Mucize Doktor gerçek mi? Değilse dizideki neler gerçek?
Ali Vefa gerçek hayatta yaşamış bir karakter değil fakat otizmlilerin doğru yönlendirmelerle neler yapacağını gösteren gerçek bir örnek. Dizi bir uyarlama. Orijinal dizi Good Doctor ismiyle 2013 yılında Güney Kore’de yapıldı. Daha sonra bir Amerikan versiyonu da 2017 yılında çekilmeye başlandı. 2018 yılında bir de Japon versiyonu çekilen dizi, son olarak ülkemizde Mucize Doktor adıyla yayınlanmaya başladı.
Bu başarılı yapımın The Good Doctor ismiyle bir de sinema filmi çekildi. Başrolünde Orlando Bloom’un oynadığı 2011 yapımı film pek beğenilmese de, bu orijinal hikayeyi sinemaya da taşımış oldu. Bu hikaye gerçek bir olaya dayanmasa da mucize doktor Ali Vefa’nın durumu gerçek. Tam ismi savant sendromlu otizm olan bu durum, dünyada çok sık olmasa da görülen bir durum.
Savant Sendromu Nedir?
Mucize Doktor dizisiyle beraber çoğumuzun hayatına yeni giren savant sendromu son dönemde en çok merak edilen konulardan biri. İdiot Savant yada Türkçe olarak Aptal Dahi olarak isimlendirilebilecek olan bu durumdaki kişiler; matematik, bilim, sanat gibi pek çok zorlu alanda başarılı olabiliyorlar fakat sosyal hayata uyum sağlamak için gerekli olan becerilere pek yatkın değildirler.
Dünyada pek sık görülmeyen bu duruma genelde otizmli insanlarda rastlanıyor fakat farklı hastalıklar da bu duruma sebep olabiliyor. Bu kişilerin nasıl böyle üstün yeteneklere sahip olabildikleri tam olarak bilinmese de, savant sendromlu kişilerin nörolojik yapılarında net olarak görülen farklılıklar tespit edilmiş ve bu durum, bu farklılıklarla ilişkilendirilmiştir. Dünyada 50 ile 100 arasında kişinin bu durumda olduğu düşünülüyor.
Hikayenin ve sendromun ayrıntılarını öğrendikçe gerçekten bir mucize doktor olduğu görülen Ali Vefa ve Mucize Doktor dizisi sayesinde, çok bilinmeyen bu durumun toplumda farkındalık yaratması gerçekten mutlu edici bir haber.