GitHub, Dünyanın En Popüler 10 Programlama Dilini Açıkladı

Günümüzde milyonlarca kullanıcı için bit tür depolama servisi olarak kullanılan Microsoft'a bağlı Github, 2019 yılının en popüler programlama dillerini açıkladı. Listede yer alan bu programlar, pek çok büyük şirket tarafından tercih ediliyor.

Günümüzde 40 milyondan fazla geliştiriciye hizmet veren GitHub, bu başarısının ardından geçtiğimiz yıl Microsoft tarafından 7,5 milyar dolar ödenerek satın alınmıştı. Geliştiriciler için bir tür depolama servisi olan GitHub, geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınlayarak kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen programlama dillerini açıkladı.

Bu yazımızda ise The State of the Octoverse adlı yıllık raporda paylaşılan, günümüzün en popüler 10 programlama diline değineceğiz. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan toplamda 10 maddeden olan listemize geçelim.

10. Ruby

Ruby, kullanımı basit tutmaya odaklanan açık kaynaklı bir programlama dilidir. Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanan bu programlama dili, günümüzden neredeyse çeyrek asır önce 1995 yılında piyasaya sürüldü. O zamanlardan beri popülerliğini koruyan Ruby, listenin 10. sırasında yer alıyor.

9. C

1972'de Dennis Ritchie tarafından geliştirilen C, günümüzde hala kullanılan en eski programlama dillerinden biri. Bu dil, çok çeşitli bilgisayar sistemleri ve donanımlarını programlamak için genel amaçlı bir dil olarak tasarlanmıştı. Aynı zamanda Java, PHP ve JavaScript dahil olmak üzere birçok popüler dilin kökleri de C’ye dayanıyor.

8. Shell

Özellikle bilişim teknolojileri departmanlarında oldukça popüler olan Shell, işletim sisteminin doğal komutlarını doğrudan yerine getirmesini sağlıyor. Bu noktada Shell, uzaktan programları yüklemek veya kaldırmak gibi genel işlemleri otomatikleştirmek ve dosyaları yönetmek, yedeklemek ve kopyalamak için kullanılabilir.

7. TypeScript

Özgür ve açık kaynaklı bir programlama dili olan TypeScript’in geliştiriciliğini ve desteklenmesini Microsoft üstleniyor. Bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde yazılan kodu JavaScript koduna çeviren bu dil, ilk kez 2012 yılında piyasaya sürüldü ve büyümesine hızla devam ediyor.

6. C++

Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanan C++, günümüzde halen yaygınlığını korumaya devam ediyor. Aynı zamanda bu dil, bugün kullanılan pek çok işletim sisteminde, tarayıcıda ve oyunda ana dil olarak kullanılıyor.

5. C#

"C-sharp" olarak telaffuz edilen C #, Anders Hejlsberg liderliğindeki bir ekip tarafından Microsoft altında geliştirilmiştir. Java ile benzer olan bu dil; mobil uygulamalarda, oyunlarda ve kurumsal yazılımlarda sıklıkla tercih ediliyor.

4. PHP

PHP: Hypertext Preprocessor’in kısaltması olan PHP, web geliştirme ve etkileşimli web sayfaları oluşturma için açık kaynaklı bir programlama dilidir. Veri tabanlarında tercih edilen bu dili geçmişte kullananlar arasında Facebook ve Yahoo yer alıyor. 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan bu kodun geliştirilmesi ise PHP topluluğu tarafından sürdürülüyor.

3. Java

Java, ilk olarak 1995 yılında Sun Microsystems tarafından geliştirildi ve sonrasında Oracle tarafından satın alındı. Bu açık kodlu dil, Twitter ve Netflix gibi şirketler tarafından aktif olarak kullanılıyor ve büyük şirketler tarafından tercih ediliyor. Geliştiricilerin diller arasında kolayca geçiş yapmasını sağlayan C ++ ve C # benzeyen bu dil; mobil ve web uygulamaları, oyunlar ve veri tabanı yazılımları oluşturmak için sıklıkla kullanılıyor.

2. Python

Hem en popüler hem de en hızlı büyüyen programlama dillerinden biri olan Python, geçtiğimiz yıl en çok tercih edilen diller arasında 3. sırada yer alıyordu. Açık kaynaklı olan bu dil, yapay zekâ uygulamaları ve veri bilimi için sıkça kullanılıyor, ayrıca dile başlamanın kolay olduğu da biliniyor.

1. JavaScript

Web sayfaları oluşturmak için kullanılan ana dillerden biri olan JavaScript, bu sayede dünyadaki en popüler programlama dili olmaya devam ediyor. Web sitelerini etkileşimli kılmaya yardımcı olan bu dil, aynı zamanda oyun oluşturmak için de kullanılabilir.

2019’un en popüler programlama dillerini listelediğimiz içeriğin burada sonuna geliyoruz. Eğer sizin de aktif olarak kullandığınız bir programlama dili varsa, hangisi olduğunu ve neden tercih ettiğinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.