Mars’ta bulunan Gale kraterinde çalışma yürüten Curiosity’in topladığı verileri inceleyen bilim insanları, metanla birleşmiş oksijende çevresel faktörlerle açıklanamayacak bir değişim gözlediler.
Mars da Dünya gibi dönme ekseninde eğiklik gösteriyor. Bu eğiklik Mars’ın, Dünya gibi farklı mevsimler yaşamasına neden oluyor. Tıpkı Dünya'da olduğu gibi Mars'ta da Güneş'e doğru eğik olan bölgeler yaz mevsimi yaşarken diğer bölgeler kış mevsimini yaşıyor.
Bilim insanları da Mars’ın atmosferinde bulunan moleküllerin mevsimler değiştikçe nasıl değiştiğini izlemek için Curiosity aracının numune analizi aracını kullanıyor. Curiosity, 5 yıldır (Dünya yılı) Mars’tan veri topluyor. Bilim insanları, 5 yıllık Mars verilerinin sonuçlarını, Journal of Geophysical Research’te yayınladıkları makale ile duyurdular.
Mars’ta bulunan Argon gibi bazı element ve moleküllerin seviyelerindeki değişiklik, bilim insanlarının umduğu gibi oldu. Curiosity ile toplanan verilerde azot gazına ise bakılmadı. Azot, Dünya’da yaşamın var olmasını sağlayan önemli etkenlerden biri. Ancak bilim insanları, Mars'ta gezegenin atmosferini etkilemeyecek kadar küçük bir azot döngüsü olabileceğini düşünüyorlar. Bu yüzden, azot değişimi verileri incelenmedi.
Ancak araç tarafından toplanan verilerdeki oksijen seviyelerindeki değişim dikkat çekici. Curiosity’nin Mars’taki Gale kraterinden topladığı verilerden yola çıkan bilim insanları, oksijen seviyesinin eldeki kaynaklardan yola çıkılarak yapılan tahminlere uymadığını söylüyor. Mars’ın kuzey yarım küresinde, bahardan yaza geçilirken beklenenden çok daha fazla, sonbahardan kışa geçilirken beklenenden çok daha az oksijen kaydedildi.
Bilim insanları oksijen seviyelerindeki beklenmedik bu değişimlere açıklama getirmeye çalışıyorlar. Bilim insanları, Curiosity’nin veri toplayan cihazının zarar görmüş olabileceğini ya da oksijenin atmosferdeki karbondioksit ya da sudan kaynaklandığını düşünüyorlar. İlginçtir ki; Curiosity’nin numune toplayan cihazında herhangi bir arıza tespit edilemedi.
Bilim insanları, oksijen seviyesindeki bu değişikliğin gezegenin atmosferinde beklenenden çok daha fazla su olması ya da karbondioksitin oksijen oluşturmak için çok yavaş bir şekilde parçalanması anlamına geleceğini belirtiyor.
NASA’nın Goddard Uzay Uçur Merkezi’nde görevli bilim insanı ve makalenin de yazarlarından olan Melissa Trainer, “Oksijen seviyesinin bütün mevsimlerde aynı şekilde olmaması atmosferik dinamiklerle ilgili bir sorun olmadığını düşünmemize neden oluyor. Bu değişikliklerin arkasında henüz hesaplamadığımız kimyasal kaynaklar olmalı” açıklamasını yaptı.