NASA’nın Mars 2020 aracı, en geç 2021’in başında Mars’ta olacak ve çalışmalara başlayacak. Mars 2020, Mars’ta yaşamın delillerinin bulunması için veri toplayacak. Araç, veri toplamak için özel araç ve sensörle donatılmış halde.
Mars 2020 aracı, Mars’ın yüzeyindeki devasa bir göl yatağının kalıntılarına inecek. Araç bu göl yatağının kıyılarında Mars’ta geçmişte var olma ihtimaline sahip yaşamın kanıtlarını arayacak. Eğer Mars 2020 beklenen verileri elde edebilirse, Mars’a dair düşüncelerimiz tamamen değişebilir.
NASA’dan araştırmacıların, Icarus dergisinde yayınladıkları yeni bir makalede, Jezero ismi verilen kraterin iç kenarlarının karbonat minerali bakımından zengin olduğu belirtildi. Mikroskobik yaşam formlarının yaratığı mercan gibi sert yapıların yanı sıra deniz kabuklarında da karbonat minerali bulunuyor.
Bilim insanları yaklaşık 3.5 milyar yıl önce Jezero’nun devasa bir göl olduğunu ve Kızıl Gezegen’de yaşam varsa bu bölgede fosiller olabileceğini düşünüyorlar. Eğer kraterdeki karbonat minerallerinden beklendiği gibi fosiller elde edilebilirse bu, Mars'ta yaşam olduğunu kanıtlamak adına büyük bir gelişme olacak.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda çalışan Ken Williford, “Göl bölgesinde “marjinal karbonatların” oluşma olasılığı bizi, Jezero iniş alanına yönlendiren en heyecan veriri özelliklerden biriydi. Eski bir gölün kıyısındaki karbonat mineralleri, geçmişte var olan yaşamın ve iklime dair verilerin korunması için harika bir ortam olabilir. Mars yüzeyine ulaşmayı ve karbonatların nasıl oluştuğunu keşfetmeyi çok istiyoruz” dedi.
NASA’nın Mars 2020 görevinin, 2020 yaz mevsiminin başında başlaması planlanıyor. Planlanan tarihte Mars 2020 görevinin uçuşu gerçekleşirse 2021’in Şubat ayında araç, Mars’a ulaşacak.