Türkiye’nin doğal güzelliklerinden biri olan Dipsiz Göl, Buzul Çağı’ndan kalmıştı ve 12 bin yıldır varlığını sürdürüyordu. Bu doğal eser, iki kişinin define iddiası üzerine yok edilmeye karar verilmişti. Altında Roma İmparatorluğu’ndan 15. Apollinaris lejyonunun hazinesi olduğu iddia edilen Dipsiz Göl’ün altından hiçbir şey çıkmadı, dolayısıyla 12 bin yıllık doğal güzellik, bir hiç uğruna kurutulmuş oldu.
Gümüşhane Valiliği, kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra “Göl alanı eski haline getirilmiştir” açıklamasını yapmıştı lakin gölün toprakla doldurulduğu anlaşılmıştı. Daha sonra tepki çeken kazıyla ilgili soruşturma başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği, soruşturma kapsamında Kültür ve Türizm İl Müdürü Hüseyin Ateş’in, Müze Müdürü Elif Öktem ile Müze Müdürlüğü Çalışanı Yunus Ağa’nın görevlerine son vermişti. Kazı izni raporunun özensiz bir biçimde hazırlandığı ortaya çıkmıştı.
Yok olan göl alanı su ile tekrar doldurulacak
Kazı sonrasında toprak ile doldurularak yok olmasına göz yumulan Dipsiz Göl’ün eski haline dönüştürülmesi için gerekli çalışmalar yapılmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘doğal sit alanı’ ilan edilmesi yönünde çalışma başlatılan göl için alana dökülen dayanıksız toprağın çıkarılmasına karar verdi.
Çıkarılan toprağın yerine gölü eski haline getirmek için çalışan bakanlık, suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökmeye karar verdi. Tabanı hazırlanan göl alanına ise gölün yanındaki dereden su verilmeye başlandı. Göl alanı doldurulduktan sonra suyun alanda kalıp kalmayacağı gözlenecek ve bakanlık bir sonraki adımını buna göre atacak.
6 Kasım’da başlayan kazı işlemlerinden sonra kurutulan 12 bin yıllık doğal eserinin yerini yapay bir göle bırakacak olması ise tartışmalara sebep oldu. Çoğu kişi, alanı su ile doldurmanın doğallığı ve binlerce yıllık mirası kaybettirdiğini belirtiyor. Sizce içerisine su doldurulacak olan Dipsiz Göl alanı, yaşanan kazı ve kurutulma olayını telafi edebilir mi? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin.