Dünyanın en ünlü mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, bir süredir uygulama kullanılarak yapılan siyasi reklamlara karşı çözüm bulma arayışındaydı. Geçtiğimiz dönemlerde sahte haberler ve siyasi reklamlarla gündeme oturan WhatsApp, bu sorunu çözmek için ilginç bir işe imza attı. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren WhatsApp, 400 bin kullanıcıyı engelleyerek siyasi reklam ve sahte haber sorununu çözmeyi hedefliyor.
Brezilya’da 2018 yılında yapılan seçimlere, sosyal medya üzerinde yayınlanan sahte haberler damga vurmuştu. Bu seçimlerde insanlara WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar, birçok seçmene fayda sağlarken birçok seçmene de zarar verdi. Ülkemizdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de yanlış bilgilerin paylaşılmasının ardından araştırma sürecine giren olayın sonunda WhatsApp kararını verdi.
400 bin kullanıcı engellendi, toplu mesajlaşma etkinliklerine sınır getirildi
WhatsApp’ta toplu mesaj olarak yayınlanan bu sahte haberlerin hangi seçmenlere yarar sağladığı ya da hangi seçmenlere zarar verdiği ile ilgili bir detay verilmiyor. Yüzbinlerce kullanıcıyı engelleyen WhatsApp, sahte haberlerin yayılma olayını azaltabilmek için uygulama içerisinde atılacak mesajlara da bir kısıtlama getirdi.
Bundan sonra WhatsApp uygulamasındaki toplu mesajlaşma etkinlikleri artık daha kısıtlı bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Önceden tek bir mesajı 256 gruba aynı anda gönderebilirken artık yalnızca 5 gruba gönderebiliyorsunuz. WhatsApp, bu kısıtlamanın sahte haberleri ve siyasi reklamları olabildiğince ortadan kaldıracağını düşünüyor. Bunun yanı sıra herhangi bir uygulamanın ya da robotun toplu mesaj göndermesi, izinsiz mesaj atılması ve grup oluşturulmasının da yasaklandığını belirten WhatsApp, kuralları iyice sıkılaştırıyor.
WhatsApp’ın şifreli bir platform olduğunu belirten şirket, “Otomatik ve toplu mesajlaşma etkinliklerine karşı aldığımız kararlar, mesajlaşma içeriğini değil hesap davranışlarını hedef alıyor” açıklamasını yaparak gizliliğe ve güvenliğe ne kadar önem verdiklerini vurguladı.