Birçok sanatçı ve içerik üreticisi, işlerini paylaşmak için interneti kullanıyor. Ancak genel problem hem yaratıcılıklarını devam ettirip hem de buradan gelir elde etmeye çalışırken başlıyor. Özellikle birçok YouTuber, yayıncı, yazar, ressam ve müzisyen, sosyal ortamda işlerini paylaşıyor. Bu paylaşımlar onlar için tecrübe bakımından büyük bir kazanç oluyor ancak cepleri için pek de aynı durum geçerli değil.
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre en çok izlenen YouTube kanallarının %3’lük bir kesimi reklam geliri olarak yılda ortalama 16.800 dolar gelir elde edebildi. Geri kalan %97’lik kesim ise bundan düşük bir gelir elde etti.
İçerik paylaşarak para kazanmanın yollarının artmasıyla birlikte içerik üreticileri, para kazanmak için yeni yollar keşfetmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de 2013 yılında Sam Yam ve arkadaşı Jack Conte’nin kurduğu Patreon platformu. Fakat bu Patreon nedir ve nasıl çalışıyor? Buradan nasıl para kazanılıyor?
Patreon nedir?
Patreon, crowdfund (topluluk fonu) mantığının çevrimiçi ortama taşınmış hali diyebiliriz. Bu platformda patronlar (destek olan hayranlara verilen isim), favori sanatçılarını, YouTuber’larını, yazarlarını veya başka kişilere destek olmak için bağış yapabiliyorlar. Birçok içerik üreticisi için Patreon, ekstra gelir elde etmenin oldukça verimli bir yolu.
Patreon, kurulduğu günden bu yana popülaritesini arttırarak gelişmeye devam etti ve şu anda binlerce içerik üreticisinin ana gelir kaynağı bile oldu. Patreon’un verilerine göre 100.000’den fazla içerik üreticisi aylık 2 milyondan fazla kullanıcıdan gelir elde ediyor ve içerik üreticilerinin Patreon’dan elde ettiği toplam gelir 350 milyon doların üstünde.
Patreon nasıl işler?
Bahsettiğimiz gibi Patreon, insanların favori içerik üreticisini bağış yaparak desteklemesini sağlıyor. Peki bu nasıl oluyor?
YouTube’un içerik üreticilerine para ödeme metodunu değiştirmesinin ardından (şirketin videodan para kazanma şartlarını bir hayli arttırmasından dolayı) birçok içerik üreticisi, daha sağlam ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı elde etmek için Patreon’a yöneldi.
Patreon, içerik üreticilerinin farklı içerik düzeyleri veya çeşitli avantajlar sağladıkları farklı taahhütler içeren, aylık abonelik ödeme sistemine sahip bir platformdur. Örnek olarak favori içerik üreticinize destek olmak adına ona aylık belirli bir miktar para karşılığında abone olabiliyor ve onun içeriğine erken erişim sağlayabiliyorsunuz.
Platform, içerik üreticilerinin yalnızca patronlara özel ücretli içerik üretmelerine de izin veriyor ve bu içerikleri sadece patronlar görebiliyor. Ek olarak içerik üreticileri isterlerse aylık değil, perakende olarak içeriklerini satabiliyor. Ancak bu seçim sadece bir kere yapılabiliyor. Yani ya aylık abonelik ya da perakende.
Her şey tamam da Patreon’un burdan kazancı ne?
Tamam, Patreon topluluk fonları sayesinde içerik üreticilerine gelir sağlayan bir site ama kendisi nasıl para kazanıyor? Patreon’un açıklamasına göre site, içerik üreticilerine ödenen ücretlerden %5’lik bir vergi kesiyor. Üreticiler gelirlerinin %90’ına erişebiliyor zira diğer bir %5’lik pay ise para transferi işlemlerine gidiyor.
Patreon’dan ortalama ne kadar gelir elde ediliyor?
Sitedeki verilere göre Patreon, “hayran kitlenizin büyüklüğü, hayran kitlenizin üyelik teklifinizle ilgilenen kısmı ve üyelik teklifinizin çekiciliği” dahil olmak üzere bir içerik üreticisinin sitede ne kadar gelir elde edebileceğinin doğru orantılı olduğunu belirtiyor.
Örnek olarak site, farklı fiyat etiketlerine ve farklı avantajlara sahip farklı ödül katmanları sunar. Bir içerik üreticisi 2, 5, 10, 25 ve 100 dolarlık ödüller sunduysa site, ortalama bir patronun 7 dolar ödeme yapacağını öngörüyor. Yani bir içerik üreticisi düşük uçta ortalama 315 dolar, yüksek uçta ise ortalama 1.575 dolar kazanabiliyor.
Yine verilere göre ortalama bir patron sitede ayda 12 dolarlık bir ücret ödüyor. Bu da içerik üreticisinin içeriğine, içerik üretme sıklığına ve içerik kalitesine göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak bu yine de Patreon’daki içerik üreticilerinin büyük çoğunluğunun 1 ila 100 dolar arasında gelir kazandığı gerçeğini değiştirmiyor.
Özetleyecek olursak...
Her ne kadar topluluk fonu platformu Patreon, başarıya giden yolunda ufak tefek aksaklıklar yaşasa da (ödemelerin iptal edilmesi gibi sorunlar) binlerce çevrimiçi içerik üreticisine gelir sağlamayı başarmış durumda. İçerik üreticilerinin büyük bir kısmı ayda on binlerce dolar gelir elde edemiyorken hatırı sayılır bir kısmı da yaşamını sürdürecek kadar geliri buradan elde edebiliyor.
Bir Webtekno içeriğimizin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu ve bunun gibi ilginç içeriklerden daha sık görmek ve haberdar olmak için sitemizi takipte kalmayı unutmayın :)