İnsanoğlu, tarih boyunca her daim evrendeki yerini merak ve kuşkuyla sorgulamıştır. Sonsuzluğun uzak bir köşesinde, milyarlarca galaksinin içinde yer alan trilyonlarca yıldız sistemi arasında, kendi Güneş Sistemi'mizin ufak bir noktasında yer alan küçük mavi gezegenimizden evrenin sırlarının peşinden koştuk.
NASA’nın dış gezegenleri tespit etmek için kullandığı TESS adındaki yeni teleskobu da yakın zamanda Samanyolu Galaksi’mizin içinden yeni panoramik fotoğraflar paylaştı. Yıldızlarla donatılmış bu eşsiz fotoğraflar gerçekten büyüleyici bir görüntü sunuyor.
İşte TESS'in Yakaladığı Görüntüler...
TESS, Kepler Uzay Teleskobu’nun varisi olarak görevinin başına geçti. Bildiğiniz gibi Kepler Uzay Teleskobu, yaklaşık on yılını uzayda geçirdikten sonra yakıtını tüketmiş ve emekliliğe ayrılmıştı. Şimdi ise TESS, başka dış gezegenler bulmak için görevinin başında ve bu da diğer yıldızların muhteşem görüntülerini yakalamak için oldukça iyi bir fırsat sunuyor.
Evrendeki tek güneş sisteminin bizimki olmadığı bir gerçek. Kepler şu ana kadar, başka yıldızların yörüngesinde yer alan 5000’den fazla gezegen olduğunu tespit etti. Bu tespit edilen gezegenlerin çoğu Venüs ve Neptün ile benzerlik taşısa da içlerinde Dünya’mıza benzeyen gezegenler de yer alıyor.
Keşfi yapılan bu dış gezegenler, yalnızca gezegen oluşumu hakkında sahip olduğumuz fikirlere yeni bir yön vermekle kalmadı. Aynı zamanda evrende yaşam barındırabilecek başka yerlere göz atma şansını da sağladı.
Kafamızı kaldırıp gökyüzünün ötesine bakmak insanoğlunu her zaman anlatılması güç bir takdir ve merak duygusuyla doldurmuştur. Fakat gökyüzünün ötesinden dünyaya bakmak da oldukça ilham verici görüntüler ortaya çıkarıyor.
TESS’in yakaladığı bu muhteşem fotoğraflar, evrendeki yerimizi sorgulamamız için bize bir fırsat sunuyor adeta.
Sayısız galaksinin içinde keşfedilmeyi bekleyen sayısız güneş sistemi arasında hayat olma olasılığı, bu tarz araştırmalara umutla yaklaşmamızı sağlıyor.
Sizin bu fotoğraflar hakkındaki düşünceleriniz neler?