Türkiye’deki İndirim Haftası Yarışını Kazanan Şirket Belli Oldu

Karası, efsanesi, şahanesi… Türkiye, geçtiğimiz hafta boyunca devam eden indirim döneminde tüm zamanların en büyük internet yoğunluklarından birisini yaşadı. Milyonlarca vatandaş, alışveriş sitelerine akın etti. İşte o yarışta, hangi e-ticaret sitesinin diğerlerinden daha çok kişiye ulaştığı belli oldu.

Araştırma şirketi Gemius’un Türkiye kanadı, yılın en büyük indirim dönemine ait güncel verilerden oluşturduğu raporu yayınladı. Raporda 25 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında devam eden indirim kampanyaları yarışının internete yansıyan verileri yer aldı. Sadece PC’ler üzerinden alışveriş sitelerine 7,1 milyon insan ulaştı. 

Elbette bu rakamlar kullanımı giderek artan mobil cihazlar da eklendiği zaman yüksek oranda artış gösteriyor. Gemius, mobil verilerinde dahil olduğu tam rakamı açıklamadı. Ancak internetten alışveriş yapan 39,3 milyon kişinin olduğu Türkiye’de, belki de internet tarihimizin eş zamanlı kullanıcı rekoru kırıldı. 

PC üzerinden en çok ziyaret edilen e-ticaret siteleri:

Gemius’un verilerine göre indirimleri duyup bilgisayar başına geçen vatandaşlar en çok Trendyol’u ziyaret ettiler. Hemen ardından N11.com, Çiçek Sepeti, Morhipo, Hepsiburada geliyor. 

Burada Trendyol’un hem 11.11 kampanyalarında hem de geçtiğimiz hafta boyunca yapmış olduğu TV reklamlarının çok büyük etkisi var. Türkiye’de hâlâ e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmayan ve TV izleyen çok geniş bir kitle bulunuyor. Trendyol reklam yatırımlarının sonucunu masaüstü erişim ile almış görünüyor.

Mobil cihazlardan en çok ziyaret edilen e-ticaret siteleri:

Yine rakamsal olarak veriler açıklanmıyor, ancak mobil cihazlar üzerinden en çok ziyaret edilen internet sitesinin bu kanalda da Trendyol olduğunu görüyoruz. Trendyol’un özellikle son dönemde YouTube kanalları ile yaptığı girişimler, mobil cihaz erişimi konusunda sonuç vermiş görünüyor. 

Hemen ardından PC kanadında 5. olan Hepsiburada geliyor. N11.com, mobil kullanıcı sayısı açısından PC’ye göre bir sıra gerilemiş görünüyor. Morhipo yerini korurken, GittiGidiyor, en çok mobil kullanıcıya ulaşan 5. site olarak karşımıza çıkıyor. 

Sosyal medyada yapılan indirim eleştirilerine rağmen e-ticaret siteleri akına uğradı:

Geçtiğimiz hafta boyunca sosyal medyada en çok konuşulan konu, indirimlerin aslında çoğu sie ve ürün özelinde gerçekçi olmadığı yönündeydi. Kampanya yokken 3.000 TL’ye sayılan telefonların, kampanya dönemlerinde 3.500 TL’den 3.200 TL’ye düşürüldüğünü görenler, Twitter üzerinden tepkilerini gösterdiler. Nitekim verilere göz atınca tepkilere rağmen insanların alışveriş yaptıklarını görüyoruz. 

Elbette yukarıdaki kurşun kaleme benzeyen manzaralar nedeniyle çok sayıda insan, her ne kadar Türkiye geneline kıyasla azınlık olsa da alışveriş yapmadı. Belki de e-ticaret siteleri biraz daha düzgün ve kontrollü kampanyalar yapsaydı, daha çok ziyaretçi alabilirlerdi. Bakalım yaşanan güven sıkıntıları, önümüzdeki indirimler sürecine nasıl yansıyacak. 

Peki siz indirim haftasında alışveriş yaptınız mı? Düşünce ve görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın, görüşmek üzere.