Mozilla Firefox, Tüm Uzantı Üreticilerine İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Zorunlu Kılacak

Mozilla, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için yeni bir adım daha atıyor. Şirket, internet tarayıcısı Firefox için uzantı geliştiren kişilere iki faktörlü kimlik doğrulamasını zorunlu kılarak kötü amaçlı yazılımların platforma eklenmesini engelleyecek.

Mozilla Firefox, ilk olarak 23 Eylül 2002’de piyasaya sunuldu. “Para için değil, insanlık için internet” sloganı ile yoluna emin adımlarla devam eden Mozilla Firefox, özellikle gizlilik ve kişisel verilerin korunması konusunda kullanıcısının üzerine fazlasıyla düşmesiyle biliniyor. İnternet tarayıcısında güvenliği ileri seviyelere çıkarmak için sürekli olarak platformu güncelleştiren Mozilla, bu yolda yeni bir adım daha atmayı planlıyor.

Mozilla Firefox, bundan yaklaşık iki yıl öncesinde Facebook ile iş birliğini kesmişti. Bunun sebebi, Facebook’un kullanıcı verilerini izinsiz bir şekilde toplaması ve satmasıydı. Facebook’un bu kötü davranışına karşı net bir tavır alan Mozilla, bu hareketiyle de üzerine daha çok ilgi çekmeyi başarmıştı. Şirket, internet tarayıcısı için uzantı geliştiren kişilere de kısıtlama getirmeye karar verdi.

Mozilla Firefox’un uzantı üreticileri, iki faktörlü kimlik doğrulamayı açmak zorunda kalacak

Mozilla Firefox, yaklaşık 1 ay önce dışarıdan uzantı yükleme sisteminin artık çalışmayacağını belirtmişti. Bunun amacı, dışarıdan yüklenebilen uzantılarda kötü amaçlı yazılımlar bulunabiliyordu ve bu uzantılar kullanıcıların bilgilerini ele geçirebiliyordu. Daha önce bu konuda çok ciddi bir vaka ile karşı karşıya kalmayan şirket, özelliğin kötüye kullanılmasının risk olduğunu belirterek bu özelliği kapatacağını belirtmişti.

Mozilla’nın yayınladığı yeni bir duyuru ile uzantı üreticileri için bir şart daha getirileceği açıklandı. Artık Mozilla Firefox’a uzantı üretmek isteyen kişiler, üyelikleri için iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini açmak zorunda kalacaklar. Bu şartın asıl sebebi, kullanıcıların güvenliğini sağlamak istiyor olması. Herhangi bir hacker bir uzantı üreticisinin hesabını ele geçirirse içerisinde kötü amaçlı yazılım barındıran güncellemeler yayınlayabiliyor ve bu da kullanıcıların fark etmeden bilgisayarlarına virüs yüklemelerine sebep olabiliyor.

Mozilla, daha önce böyle bir konuda ciddi bir vaka ile karşılaşılmadığını ve kötü amaçlı içeriklerin platformdan silindiğini belirtti. Yine de böyle bir riskin olduğunu belirten Mozilla, bu tarz bir duruma karşı önlem almak istediklerini açıkladı.