Küresel iklim değişikliği ve yasak avlanmalar, vahşi doğada yaşayan canlıların soyunu tehdit eden en önemli iki faktör. Yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyona yakın hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştu.
Google ve ABD merkezli kar amacı gütmeyen çevre kuruluşu Conservation International liderliğindeki yedi kuruluş, doğal hayatı daha iyi korumak için ‘kamera tuzağı’ olarak bilinen hareketle çalışan kameralardan alınan fotoğrafları kullanarak, vahşi ortamda 4,5 milyondan fazla hayvanın haritasını çıkardı.
Fotoğrafların tümü, Yapay Zeka (AI) özellikli Google Cloud tabanlı platform olan Wildlife Insights tarafından analiz ediliyor. Elde edilen veriler sayesinde vahşi doğanın çok daha iyi korunabileceğini ve yasak avlanmaların önüne geçilebileceğini belirten Google, araştırmacıların kamera tuzağı ile çekilen görüntüleri Google Cloud'a yükleyebileceğini ve Google'ın tür tanımlayıcı AI modellerini resimler üzerinde uygulayabileceğini aktardı.
Bunun sonucunda vahşi yaşamın bir harita üzerinde görselleştirebileceğini ve tür popülasyonu sağlığı hakkında çok daha isabetli çıkarımlar yapılabileceğini belirten ABD’li teknoloji devi, araştırmacıların saatte 300 ila 1000 görüntüye bakabileceğini, Google'ın AI teknolojisinin ise saatte 3.6 milyon fotoğrafı analiz edebilecek kapasitede çalıştığını ifade etti.
Nitekim Google ve beraberindeki kuruluşların nihai amaçlarından biri de, farklı hayvan türlerini daha hızlı tanımlamak. Gelişmiş teknoloji, veri paylaşımı ve bilim temelli analitiğin birleşimi sayesinde canlı türlerinin yok olmasının engellenebileceğine dikkat çeken Google, bu gibi akılcı çözümlerin gezegenimizin geleceği için çok önemli olduğunu söylüyor.
Google'ın projeyle ilgili paylaştığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: