Yine bu konferanslardan birinde, Avustralya'da konuşan Kaspersky kötü amaçlı yazılımlar hakkında görüşlerini dile getirdi ve bu konuda Microsoft, Windows ve Windows Phone'a son derece olumlu yorumlarda bulundu.
.jpg)
''Bütün sistemler günümüz tehditlerine karşı savunmasız durumda'' diyen Kaspersky, dünya genelinde bilgisayarların %5'inin zararlı yazılımlara maruz kalmış durumda olduğunu da söyledi ancak sözlerine şunları da ekledi; ''Windows geri kalan bütün işletim sistemlerinden çok daha iyi ve Microsoft bir sonraki sürümünde çıtayı daha da yukarı çıkaracak''. Kaspersky'ın burada ''geri kalanlar'' olarak tabir ettiği işletim sistemleri de, sizlerinde tahmin edebileceği gibi iOS, OS X ve Android.

OS X ve iOS'un büyük birer hedef olduğunu söyleyen Kaspersky ''Windows mühendislerini bulmak oldukça kolay, ancak bu durum Mac için geçerli değil. Bu durum da iOS ve OS X saldırılarının sonuçlarında daha pahalı bir maliyet oluşmasına sebep oluyor. Kötü amaçlı yazılımlarla uğraşamlar için iOS takıntı haline gelmiş durumda. Ve sistemde oldukça fazla güvenlik açığı var'' ifadelerini kullandı. Konuşmasına devam eden Kaspersky şunları söyledi;
Mobil platformda en kötü senaryo iPhone'lar için geçerli. Dışarıdan gelen programlara kapalı bir işletim sistemi barındıran iPhone için kötü amaçlı yazılım geliştirmek daha zordur. Çünkü sisteme girebilme ihtimaliniz düşüktür. Ancak her sistemin bir açığı vardır. Eğer bahsettiğimiz olay gerçekleşirse -en kötü senaryoyla 1 milyona yakın iPhone'un bu kötü amaçlı yazılımlardan etkilendiğini düşünelim- , hiçbir antivirus bu duruma çare olamaz. Çünkü antivirus şirketlerinin Apple için gereken düzeyde güvenlik sistemi geliştirme adına izni bulunmuyor.
Android telefonlar da eşit derecede tehlikede. Bahsettiğimiz kötü amaçlı yazılımların milyonlarcası bu sisteme saldırılar gerçekleştiriyor. Sonuç olarak geriye, karnesinde bu tarz bir durum bulunmayan, şimdiye kadar temiz olarak ifade edebileceğimiz Windows Phone kalıyor.
Mobil kullanıcıların %97'sinin mobil bankacılık ya da benzer aktiviteler üzerinden güvenlik bilgilerini cihazlarında barındırdıkları konusuna da değinen Kaspersky, bu platform hakkında -özellikle güvenlik- konusunda biraz tedirgin. Kaspersky'ın neden Windows ve Microsoft'u övdüğü konusuna gelecek olursak; ilk sebep olarak bu iki platformun mobil ve masaüstünü birleştirmesi diyebiliriz. Sonuç olarak ortaya biraz daha güvenli bir sistem çıkıyor diyebiliriz.
Ancak asıl sorun şu (en azından ben böyle düşünüyorum); Kaspersky'ın Apple'ı kötüleyip Microsoft'u övmesinin sebebi sanki biraz bilinçli yapılmış gibi. Yani konuşmasında da belirttiği gibi, Apple antivirus şirketlerine ''siz bir çekilin hele'' der gibi herhangi bir izin vermiyor. Hal böyle olunca da Kaspersky gibi dünya devi şirketlerinden birinin kurucusunun bu duruma atarlanması bir nebze normal geliyor.