Amazon'un CEO'luk görevini resmen bırakan Jeff Bezos, e-ticaretin temellerini atan bir kişi olarak bunun ekmeğini fazlasıyla yiyor. Her ne kadar karanlık yönleri zaman zaman gündem yaratsa da dünyanın en zengin insanı olarak servetiyle daha çok konuşuluyor. Yaklaşık 201 milyar dolarlık kişisel bir serveti bulunan Bezos, tek başına çoğu ülkenin ekonomisinden bile daha iyi konuma yükseldi.
Nasıl ülkelerin ve dev şirketlerin ekonomileri tartışmaya neden oluyorsa, Jeff Bezos'un serveti de benzer şekilde tartışmalara neden olacak kadar büyük. Bu nedenle Bezos'un servetiyle ilgili zenginin parasıyla ağrıyan çeneleri değil, önemli detayları bir araya getirdik.
Jeff Bezos aslında "maaşlı" bir çalışan:
Jeff Bezos, aslında hepimiz gibi maaşlı bir çalışan. Amerika Birleşik Devletleri standartlarına göre orta düzey sayılabilecek bir miktar, yani yılda 81.840 dolar kadar bir geliri var. Elbette şu anki servetini bu maaşını biriktirerek elde etmedi. Bezos’un 201 milyar dolarlık servetinin kaynağı, sahibi olduğu Amazon'un hisseleri.
Her saniye binlerce dolar kazanıyor:
Aylık, yıllık miktarlar hesaplandığı zaman insanın kafası biraz karışabiliyor. Amerika’da popüler haber sitelerinden olan Alman menşeili Business Insider'ın muhabir Hillary Hoffower, Bezos'un saniye başına düşen gelirini hesapladı. Buna göre; Jeff Bezos’un saniye başı kazancı ortalama 2.489 dolar. (Bu değer piyasadaki hareketliliğe göre değişiklik gösterebilir.) Amerika Birleşik Devletleri’nde saat başı asgari ücret kazancı ise yaklaşık 7,25 dolar. Küçük bir hesaplamayla Jeff Bezos her saniye klasik bir Amerikalı işçiden binlerce kat daha fazla para kazandığını söylemek mümkün.
Mackenzie Bezos, boşandıktan sonra aldığı nafaka ile dünyanın en zengin kadınları listesine girdi:
Amazon CEO’su Jeff Bezos ile eski eşi Mackenzie Bezos, 2019 yılının ortalarında resmen boşanmıştı. Jeff Bezos’ın boşanma sonrası karısına ödediği nafaka miktarı hayret verici: Tam 36 milyar dolar. Daha da hayret verici olanı, Jeff Bezos böyle bir miktar nafaka ödedikten sonra bile hala dünyanın en zengin insanı unvanını korumaya devam ediyor olması. Mackenzie Bezos, aldığı nafaka sonrası şu an dünyanın en zengin üçüncü kadını oldu. Jeff Bezos’un Amazon hisselerinin %25’ine sahip olan Mackenzie Bezos’un, Amazon üzerinde herhangi bir yetkisi yok, şirketten yalnızca maddi gelir elde ediyor.
Onun için 1,2 milyon dolar 1 dolara denk düşüyor:
Klasik bir Amerikalı işçinin saat başı 7.25 Amerikan Doları kazandığını anlatmıştık. Bu rakam ABD'deki en düşük resmi gelir miktarı. Ortalama kazancın ise saat başı 10 - 15 dolar olduğunu söyleyebiliriz. Yani Amerikalı bir kişinin yıllık ortalama kazancı 97.300 dolar. Business Insider, açıklanan rakamlar üzerinden basit bir hesaplama yapıyor. Hesaplama sonucunda görülüyor ki standart bir ABD vatandaşını harcadığı 1 dolar, Jeff Bezos için 1.2 milyon dolar demek oluyor. Yani Bezos için 1.2 milyon dolarlık bir tekne almak, sıradan bir ABD'linin McDonalds'tan 1 dolara hamburger alması gibi.
Bezos’un yanında İngiliz Kraliyet Ailesi bile fakir kalıyor:
İngiliz Kraliyet Ailesi’nin, tüm Birleşik Krallık’a yayılmış pek çok gayrimenkulü ve gelir elde ettiği farklı yatırımları var. Düşünülenin aksine tüm İngiltere, Kraliyet Ailesi’ne ait değil. Tüm mal varlıkları üzerinden kazandıkları gelir hesaplandığı zaman yıllık ortalama 88 milyar dolar gibi bir miktar elde ediliyor. Hatırlayalım, Jeff Bezos’un serveti tam 201 milyar dolardı. Amazon CEO’su tek başına, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan ve Avrupa’nın en büyük kraliyet ailesi olarak kabul edilen İngiliz Kraliyet Ailesi’nin servetinden çok daha fazla bir servete sahip.
Afrika ülkesi Angola’yı satın alıp hala dünyanın en zenginleri arasında olabilir
1975 yılında bağımsızlığına kavuşan Angola Cumhuriyeti’nin yaklaşık 24 milyon nüfusu bulunuyor. 24 milyon Angola vatandaşı canla başla ülkeleri için çalışıyorlar ve sonuçta 88 milyar dolarlık bir gayrisafi yurt içi hasıla elde ediyorlar. Gayrisafi yurt içi hasıla, gelirinin çoğunu petrolden elde eden Angola’nın tüm ekonomik değerini belirtiyor ve bu rakam, Amazon CEO’su Jeff Bezos’un tek başına sahip olduğu servete göre küçük bir miktar. Yani Jeff Bezos, uçağa atlayıp da Angola’ya giderse ve servetinin bir kısmını Angola'ya bırakırsa, bizim hayatımız boyunca çalışıp ev almamız gibi tek başına bir ülke alabilir ve hala 113 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanları arasında yer almaya devam edebilir.
Sıradan birinin ömür boyu çalışarak kazanacağı servete Jeff Bezos15 dakikada ulaşıyor:
Business Insider haber sitesinin yer verdiği Amerika Birleşik Devletleri Sosyal Güvenlik İdaresi’nin açıkladığı rakamlara göre; standart bir Amerikalı, eğer iyi bir öğrenci olur ve lisans mezunu olursa, ardından iyi bir çalışan olur ve başarılı şirketlerde çalışırsa, ölmeden önce banka hesabında görebileceği miktar maksimum 2.19 milyon dolar olacaktır. Bu rakam Amerikalı kadınlar için daha da düşük, 1.32 milyon dolar. Küçük bir hesaplama sonrası, bir Amerikalının ömür boyu çalışarak elde edeceği miktarı, Princeton Üniversitesi mezunu Jeff Bezos’un yaklaşık 15 dakika içinde kazandığını görüyoruz.
Amazon CEO’su Jeff Bezos’un servetiyle yapabileceği şeyler genel olarak bu şekilde. Elbette tüm liste bir anda değişebilir; Jeff Bezos birkaç milyar dolarını bağışlamak isteyebilir, ABD hükümeti asgari ücrete zam yapabilir ya da Angola’da beklenmedik bir şekilde elmas madeni bulunabilir. Böyle bir durumda tüm dengeler değişecektir. Fakat görünen o ki, Jeff Bezos daha uzun süre dünyanın en zengin insanı unvanını korumaya devam edecek.