Dün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya yaptığı sert çıkıştan bahsetmiştik. Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında sosyal medyayı ya kontrol altına almak ya da tamamen kapatmaktan bahsetmişti. Hatta yasal düzenlemenin de yolda olduğunu ifade eden Erdoğan, bu düzenlemenin yasama dönemi sona ermeden halledilmesini istediğini ifade etmişti.
Cumhurbaşkanının açıklamaları dün itibarıyla sosyal medyanın gündemine oturdu. Gerek siyasiler gerekse vatandaşlar, bu açıklamalarla ilgili görüşlerini sosyal medya aracılığıyla paylaştılar. Vatandaşların bir bölümü, bu kararı desteklediklerini ifade ederken diğer bölümü ise bu açıklamalara şiddetle karşı çıkarak sosyal medyanın kapatılmaması gerektiğini savundu. Şimdiyse Erdoğan'ın bahsettiği yasal düzenlemenin detayları ortaya çıktı.
Hükümetin sosyal medya düzenlemesinde neler var?
- Sosyal medya denetimini artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK'ya geniş yetkiler tanınacak.
- BTK, kamu yararını gerekçe göstererek Netflix, WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları "şebekeler üstü hizmet" uygulamalarını engelleyebilecek.
- BTK, isterse jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.
- Tüm sosyal medya platformlarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek. 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de bant genişliği %50 daraltılacak. Eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye'de tamamen kapatılacak.
- Kullanıcı bilgilerinin Türkiye'de tutulması zorunlu olacak.
- Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek, içeriğe erişim engellenecek.
- Sosyal medya kullanıcıları da içerik kaldırma talebinde bulunabilecek. Kullanıcı talebini reddeden platformlara para cezası uygulanacak.
Temsilci zorunluluğu geliyor
Hükümet yetkililerinin oluşturduğu yasa tasarında göze çarpan ilk detay; Facebook, Twitter ve Instagram gibi şirketlere getirilecek temsilci zorunluluğu. Hatta yetkililer, konuyla ilgili olarak da harekete geçmişler. Edinilen bilgilere göre Facebook ve Facebook çatısı altındaki Instagram, Türkiye'de temsilci bulundurma konusuna sıcak bakmış. Twitter ise bu durumdan pek de hoşlanmamış.
50 milyon euroya kadar para cezası
Hükümetin sosyal medya ile ilgili hazırladığı yasa tasarında yer alan bir diğer detay ise kesilecek cezalar. Edinilen bilgilere göre yetkililer, Avrupa'da benzer düzenlemelerin nasıl olduğuna bakmışlar ve Almanya ile Fransa'nın düzenlemelerini uygun bulmuşlar. Almanya'nın 2018 yılında yürürlüğe koyduğu düzenleme, sosyal medya platformlarında yer alan zararlı içeriklerin 24 saat içerisinde yok edilmesini, aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesilmesini içeriyor.
Fransa'nın sosyal medya düzenlemesinin biraz daha katı olduğunu söyleyebiliriz. Fransa yasaları; nefret söylemlerinin 24 saat, terör ve çocuk istismarı ile yapılan yanlış paylaşımların ise sadece 1 saat içerisinde kaldırılmasını emrediyor. Bu kurala uymayan platformlara içerik başına 1 milyon 250 bin euro para cezası kesiliyor.