ABD'li yetkililer ve bilim insanları, daha güvenli ve neredeyse hiçbir şekilde hacklenemeyen internet tabanlı kuantum bilgisayar teknolojisinin temellerini atmaya başladı. Salı günü ABD Enerji Bakanlığı (DOE) yetkililerinin yayınladığı raporla birlikte ulusal kuantum internetin geliştirilmesine yönelik stratejinin, bilgiyi kuantum mekaniğinin yasalarını kullanarak aktarma üzerine oluşturulduğu ortaya çıktı. Tabii ki bu da mevcut internet ağlarından daha güvenli bir iletişim ağı anlamına geliyor.
Üniversitelerle ve endüstri araştırmacılarıyla birlikte çalışan ajans, 10 yıl içerisinde bir prototipi oluşturmayı hedefliyor. Dahası, bu bilim insanlarının konuya ilişkin ilk denemeleri de değil. Bundan önce konuya ilişkin farklı testler de gerçekleştirildi.
83 kilometrelik bir ağ kurulmuştu
DOE'nin Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim insanları ve Chicago Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, şubat ayında 83 kilometrelik bir kuantum döngüsü kurmayı başarmıştı. Bu yenilikse ABD'de bu zamana kadar yapılan en büyük kara temelli kuantum ağı olarak nitelendirilmişti.
Bilim insanlarının şu an üzerinde durduğu noktaysa kuantum dolanıklığını temel alan veya başka bir deyişle atom altı parçacıklarla iletilen daha güvenli bir ağ oluşturmak. DOE, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda "Kuantum iletimlerinin en büyük niteliklerinden biri, iki konum arasında hareket ederken izinsiz bir şekilde takip edilmelerinin inanılmaz derecede zor olması. Bilim insanları bu özelliği kullanarak neredeyse hiçbir şekilde hacklenemeyen ağlar kurmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.
Enerji Bakanlığı, yaptığı açıklamalarda bu teknolojiyi ilk kullanacak sektörler arasında bankaların ve sağlık sektörünün olduğunu ifade etti. Tabii ki bu alanların arasına ulusal güvenlik ve hava aracı iletişimi gibi alanların da dahil olması son derece olası. Şu an için 17 ulusal laboratuvarın araştırma için belkemiği rolünde olacağı söylenirken projenin devlet tarafından maddi destek aldığı da ifade edildi.