Koronavirüs daha da hızlandırmış olsa da aslında tüm dünya uzun zamandır bir dijital dönüşüm içerisinde. Bu dijital dönüşüm, fiziksel kayıt defterlerinin yerini bilgisayarlardaki metin dosyalarına bırakmasıyla başladı ve artık resmi işlemler dahil hemen hemen tüm işlemlerimizi internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.
Dijital dönüşüm, fiziksel ‘zahmet’ gerektiren işlerin kolaylaşması açısından avantaj sağlasa da; dijital ortamda Dünya’nın herhangi bir yerindeki sunucuya Dünya’nın başka herhangi bir yerindeki cihaz üzerinden bağlanmak mümkün olduğundan güvenlik konusunun ciddi bir dezavantaj olduğunu söylemek mümkün.
Tepkikolik adlı kanala konuk olan beyaz şapkalı hackerlar Mehmet Dursun İnce, Atıl Samancıoğlu, Sedat Özdemir ve Enes Aslanbakan, bazı filmlerdeki ‘hack’ sahnelerini izlediler ve sahnelerde kullanılan yöntemlerin gerçeğe ne kadar yakın olduğunu yorumladılar. Hackerların sahneler hakkında yaptığı bazı yorumlar, siber güvenliğin ne gibi zaafları olduğunu da anlamamızı sağlıyor.
Videoya konuk olan beyaz şapkalı hackerlar; Mr. Robot, Iron Man, James Bond, Fast and Furious gibi popüler filmlerdeki hack sahnelerinin uygulamada gerçeğe uzak, teoride ise gerçeğe yakın olduğunu belirtiyorlar. Bazı filmlerdeki sahneler ise bırakın hacklemeyi, standart bilgisayar kullanımının bile yanından geçmiyor.
Hackerların filmlerdeki hack sahnelerini yorumladıkları video