Sık sık sismik aktivitelerin meydana geldiği Pasifik ateş çemberinde yer alan Endonezya'da yanardağ patlaması meydana geldi. Sumatra Adası'nda bulunan Sinabung Yanardağı'nda yaşanan patlamanın ardından ortaya çıkan kül ve dumanlar yaklaşık 5.000 metre yüksekliğe ulaştı. Yetkililer, küllerin kraterden 20 kilometre uzaklığa kadar ulaştığını bildirdi.
Sabah saatlerinde yaşanan patlamanın ardından herhangi bir yaralanma veya ölüm rapor edilmezken, yetkililer olası lav akıntıları ve daha fazla patlama konusunda uyarıda bulundu. Patlama sonrası ortaya çıkan kül bulutları nedeniyle halka maske takması söylendi.
Sinabung, 400 yıldan sonra ilk kez 2010'da hayata dönmüştü:
Yaklaşık 400 yıldır pasif halde olan Sinabung Yanardağı, uzun bir aranın ardından ilk kez 2010 yılında patlamıştı. Bu patlamanın ardından yaklaşık 3 yıl daha hareketsiz kalan yanardağda 2013'te de bir patlama meydana geldi. Yanardağ, o tarihten beri oldukça aktif kaldı. Devam eden süreçte 2014 ve 2016 yıllarında yaşanan patlamalardan birinde 7, diğerinde ise 16 kişi olmak üzere toplam 23 kişi hayatını kaybetmişti.
Volkanın etrafında daha önceleri ilan edilmiş bir yasak bölge bulunuyor ve bu alanda kimse yaşamıyor. Bölge yakınlarında bulunan yerleşim yerleri ise yaşanan patlamanın ardından birkaç dakika içerisinde karanlığa gömüldü.
Yaşanan patlama hakkında "Sihir gibiydi" diyen Namanteran yerlisi Rencana Sitepu, havanın bir anda aydınlıktan karanlığa geçtiğini söyledi. Köyün yaklaşık 20 dakika boyunca karanlığa gömüldüğünü söyleyen Sitepu, yerlilerin mahsullerinden bazılarının kül yağmurları nedeniyle yok olduğunu da sözlerine ekledi.
2018 yılının sonlarında Cava ve Sumatra adaları arasındaki boğazda yer alan bir yanardağda patlama meydana gelmişti. Patlama sonrası oluşan su altı heyelanı ve tsunami nedeniyle 400'den fazla insan hayatını kaybetmişti.