Türk Üniversite Öğrencisi, Hayvanların da Yiyebildiği Plastik Malzeme Geliştirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Ürünler Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi olan Zümra Çetinler, hayvanların yiyebildiği bir plastik paketleme ürünü tasarladı. "Bio'c" olarak isimlendirilen bu malzeme, toprağa karıştığında da kısa bir süre içerisinde yok olup gidiyor.

Plastik madde kullanımı, gezegenimizin en büyük sorunlarından bir tanesi. Bugün hayatımızın her yerine yayılmış olan plastikler, dünyayı adeta bir çöplük haline getiriyor. Uzmanlar, plastik kullanımını azaltmak için çeşitli adımlar atıyor olsalar da bu adımlar genelde yetersiz kalıyor. Ülkemizdeki bir üniversite öğrencisi ise geliştirdiği bir ürünle plastiğin dünyaya verdiği zararı düşürmeyi amaçlıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Ürünler Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi olan Zümra Çetinler, "Bio'c" olarak isimlendirdiği bir malzeme geliştirdi. Plastik paketleme ürünü olarak karşımıza çıkan Bio'c, doğada kısa sürede yok olmasının yanı sıra hayvanlar tarafından da yenilebiliyor. Bu sayede gezegenimizin plastik çöplüğü olmasından kurtulmasına yardımcı olunması hedefleniyor.

Tasarladığı ürünle ilgili açıklamalarda bulunan Çetinler, Türkiye'deki denizlerde bulunan balıkların yüzde 44'ünün midesinde mikro plastik malzemelere denk gelindiğini ifade ediyor. Bunun esas nedeninin tek seferlik plastik malzemeler olduğunu söyleyen Çetinler, projesindeki amacın da plastik malzemelerin doğaya verdiği zararı azaltmak olduğunu vurguluyor. Çetinler'e göre Bio'c, tüm restoranlarda aktif olarak kullanılabilir.

2020'nin ilk günlerinden beri hayatımızın can sıkıcı bir gerçeği haline gelen koronavirüs pandemisi, tek kullanımlık plastiğe duyulan ihtiyacı artırdı. Bu durum, pandemi öncesinde de zaten ciddi seviyelere ulaşmıştı. Hatta Bio'c'un mucidi Çetinler, 150 milyon ton plastik atığın doğayı kirlettiğini söylüyor. Eğer Bio'c ticari bir ürün olarak hayatımıza dahil olursa, plastiklerin dünyayı kirletme hızı nispeten yavaşlayabilir.