Dünyanın en popüler sosyal ağlarından bir tanesi olan Twitter'ın başı, Türkiye'deki bir şirketle dertle. Öyle ki Twitter'in sahip olduğu canlı yayın platformu "Periscope" ya da Türkiye'de bilinen ismiyle Scope, ülkemizdeki bir şirketle marka benzerliği nedeniyle davalık durumda. Mahkeme sürecinde yaşanan son gelişme, ilerleyen süreçte Scope'un isminin değişebileceğini ya da bu uygulamanın Türkiye'de kullanılamaz olacağının bir göstergesi.
Gökhan Selamet isimli bir vatandaş, 2010 yılında "Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri" isimli 200 bin TL sermayesi olan bir şirket kuruyor. Bu şirketin ismindeki "Periscope" ibaresi de çeşitli alanlarda tecilleniyor. 2015 yılına geldiğimizde ise Twitter, canlı yayın platformu Periscope'u kullanıcıların hizmetine sunuyor. İşte bu durumun farkına varan Selamet, hakkını aramak için hareket geçiyor.
Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri isimli şirketin kurucusu, ilk olarak notere gidiyor ve Twitter'a ihtarname çekiyor. Ancak bu girişimin sonuçsuz kalması üzerine mahkemeye başvuran Selamet; Twitter, Google ve Apple'a karşı "marka tecavüz davası" açıyor. Twitter, açılan bu davada haksız bulunan taraf oluyor ve ihtiyati tedbir kararıyla karşı karşıya kalıyor. İşte bunun üzerine de Periscope, ülkemizde Scope ismiyle kullanılmaya başlıyor.
Twitter, kararın iptali için açtığı davada da beklediği sonuçla karşılaşmadı
Twitter, söz konusu kararın iptali için yeni bir dava açıyor. Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde açılan davaya göre konuyla ilgili hazırlanan bir bilirkişi raporu, her iki markanın ayırt edilemeyecek şekilde benzer olduğunu belirtiyor. Yani Twitter'ın kararı iptal davasından da istenen sonuç çıkmıyor. Bu dava, geçtiğimiz aylarda iptal kararının reddedilmesiyle kesinleşmiş durumda.
Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri ile Twitter arasındaki olaylar bu kadarla sınırlı değil. Gökhan Selamet, Scope isminin de kullanımının yanlış olduğunu düşünüyor. İşte bunun için de harekete geçen Selamet, Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde Twitter'a Scope nedeniyle dava açıyor. Şimdiyse bu davanın bilirkişi raporu da ortaya çıkmış durumda. Görünüşe göre bu rapor da Twitter'ı rahatsız edecek türden.
İşte yeni bilirkişi raporunda yer alan o ifadeler
Periscope ve Scope markaları, doğrudan benzer markalar olarak kabul edilemez. Ancak, davalı Twitter, Scope markasını seçmeden önce Periscope markası ile faaliyete başladı. Bu faaliyet, Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri şirketinin markalarına tecavüz teşkil edebilir. Periscope platformundan haberdar olan ilgili tüketici kitlesi, Periscope ve Scope markaları arasında bağlantı kurabilir. Twitter’ın, Scope markasını seçmesindeki niyeti, Periscope markası ile dünyada yarattığı imaja yakınlaşan bir marka ile faaliyet göstermek olduğu değerlendiriliyor.
Mahkeme dosyaları arasına giren bu bilirkişi raporu, Twitter'ın pek isteyeceği türden değil gibi görünüyor. Bu davanın, 22 Ekim'deki duruşmada karara bağlanarak kapanacağı düşünülüyor. Mahkemenin vereceği karar, Scope'un geleceği için kritik bir önem arz ediyor gibi görünüyor.