Günümüzün en başarılı uzay şirketi SpaceX, bugün şirketin dünya çapına internet bağlantısı sunmayı hedefleyen projesi Starlink kapsamında yeni bir göreve imza atacaktı. Ancak bugün yapılacak görev her ne kadar diğer Starlink görevleriyle aynı olsa da özel bir noktaya da sahipti.
Falcon 9 roketini kullanarak yörüngemize 58 Starlink uydusu daha taşıyacak olan SpaceX, bu görevin başarıyla tamamlanması durumunda iki farklı rekor kırmış olacaktı. Şirket, bugün 6. kez fırlatılan Falcon 9 roketiyle en fazla kullanılan roket ve Falcon 9'un sağ salim Dünya'ya geri dönmeyi başarması halinde en fazla Dünya'ya geri dönen roket rekorunu kıracaktı.
Rekorlar kırıldı:
SpaceX'in yeni Starlink görevi, bugün TSİ 17:31'de başarıyla başlamış oldu. SpaceX'in Falcon 9 roketi, 6. kez havalanarak en fazla kullanılan roket olma unvanını kazandı. İlerleyen dakikalarda SpaceX'in 'Of Course I Still Love You' drone gemisine başarıyla iniş yapan Falcon 9, ikinci rekor olan en fazla geri dönen roket rekorunu da kırmayı başardı.
SpaceX'in iki rekor birden kırdığı görevde Falcon 9'un tek yükü Starlink uyduları da değildi. Roket, Planet Labs'in 3 uydusunu da beraberinde taşıyordu. Falcon 9'un gövdesinden önce Planet Labs'in uyduları, ardından Starlink ağına katılan 58 yeni uydu çıkış yaptı.
Bugünkü Starlink görevi SpaceX için rekorların yanı sıra manevi bir anlam da taşıyordu. Falcon 9 roketiyle 58 Starlink ve 3 Planet Labs uydusunun yörüngeye taşındığı görev, SpaceX'in tarihindeki 100. uzay görevi oldu. Görevi başarıyla tamamlayan ve uyduları yörüngeye yerleştiren SpaceX, tarihinde bir mihenk taşına ulaşmayı başardı.
SpaceX'in Falcon 9 roketinin ajandasıysa önümüzdeki haftalarda oldukça dolu duruyor. Roket, bu ayın sonlarına doğru aslında 2019 yılında fırlatılması planlanan bir Arjantin uydusunu yörüngeye gönderecek. Roket, bunun ardından eylül ayında bir sonraki Starlink görevinde yer alacak.