Geçtiğimiz yıl tanıtılan ilk yerli otomobil modelleri, tüm Türkiye’de büyük heyecan yaratmış, 18 Temmuz’da fabrika için temeller atılmıştı. Şu an için geliştirilen modellerin ismi açıklanmasa da yerli otomobilin markası TOGG olacak, pek çok ülkede marka tescili yapılıyor.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın son açıklamalarına göre 2025’ten sonra piyasaya sürülecek bir otomobilin rakiplere karşı hiç şansı olmayacak. Bu nedenle şirket, yerli otomobili 2023 - 2025 yılları arasında seri üretime geçirmeyi planlıyor. Yani önümüzdeki 3 yıl içerisinde yerli otomobilin motorundan bataryasına kadar tüm bileşenleri üzerinde çalışmalar yürütülecek. Açıklamalara göre rekabet edebilmek için piyasadaki en iyi firmalar ile çalışılacak.
Gürcan Karakaş’ın açıklamalarına göre yerli otomobilin motoru Bosch tarafından üretilecek. Karakaş, yerli motor üretmenin mümkün olduğunu ancak şu an için mantıksız olduğunu söylemiş ve “Yapılabilir mi? Tabii ki yapılır. Ama Bosch bunu herkesten daha iyi yapıyor. Bizim üretim ölçeğimizde yapmaktansa almak daha iyi. Biz birkaç yüz binlik üretimlerle değil birkaç binle başlıyoruz.” demişti.
Peki “yerlilik oranı” tartışmaları hakkında vatandaş ne düşünüyor? Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz ankete 2929 kişi katıldı:
- Evet, tamamen yerli olması gerekiyor: 991 oy
- Kısmen, zamanla yerlilik oranı artabilir: 1602 oy
- Hayır, ne kadar yerli olduğu önemli değil: 339 oy
Sonuçlara göre vatandaşların %55’i yerlilik oranı konusunda TOGG’a zaman tanıtan bir yaklaşıma sahip. Yani yerlilik oranının zamanla, yeni modelleri ve üretim miktarı arttıkça artmasını istiyor.
Ankete katılım sağlayan vatandaşların %34’ü için de yerlilik oranı oldukça önemli görünüyor, bu vatandaşlar tamamen yerli imkanlarla üretilen otomobil görmek istiyorlar. Ancak otomotiv sanayisinde gelinen noktada herhangi bir şirketin herhangi bir modeli tamamen, sadece şirketin bulunduğu ülkede üretilemiyor.
Katılımcıların %12’si ise yerlilik oranı konusunun hiç önemli olmadığı görüşünde. Bu da otomobilin sahip olduğu teknolojilerin menşeinden çok, marka menşeinin önem taşıdığını düşünen kesimi gözler önüne seriyor.
Anketi düzenleme amacımız, TOGG’un ya da ilerleyen başka şirketler hakkında halkın nasıl bir yaklaşıma sahip olduğunu göstermek; özellikle teknoloji ve otomotiv sektöründe mücadele edecekleri şartları dile getirmekti. Teknoloji dünyasında, bulundukları alt pazarların liderleri olan hiçbir şirket yerlilik oranına bu denli takılmıyor. Örneğin akıllı telefon üreticisi ABD’li Apple, iPhone ekranlarını Güney Koreli LG’den alıyor; üretimini ise Çin merkezli şirket olan Foxconn'un Çin, Hindistan, Malezya ve Singapur gibi ülkelerdeki tesislerinde yaptırıyor. Ancak insanlar ABD'nin yerli markası Apple'ın müşterisi oluyor.
Otomotiv sektöründeki çoğu dev şirket de araçları için gerekli olan malzemeleri, patentleri ya da teknolojileri diğer ülkelerden -tabiri caizse- devşiriyor. Yani sahipleniyor. Bir sektörde devler arasına girmek için yerlilik oranından çok artık günümüzde marka değeri, diğer ülkelerde rekabet edebilecek bir marka bilinirliği, güvenilirlik ve akılda kalıcılık tartışılması gereken ana başlıklar arasında yer alıyor.
Hemen resmi Telegram kanalımıza katılabilir, gündemdeki önemli gelişmelerden anında haberdar olabilir, bu gelişmeler hakkında siz de fikirlerinizi belirtebilirsiniz. Takipte kalın...