Google’ın günümüzün dev şirketlerinden birisi olmasını sağlayan şey, kendiyle aynı adı taşıyan ilk ürünü, yani arama motoruydu. Bu konuda hiçbir zaman karşısında doğru düzgün, uzun vadeli bir rakip göremedi. Google’ın arama motoru da yıllar içerisinde kazandığı özellikler sayesinde zirvedeki yerini korudu. Ayrıca şirket, Apple’ın tüm işletim sistemlerindeki Safari tarayıcısında ana sayfa olabilmek için milyarlarca dolar ödedi, ödemeye devam ediyor. Ancak Google ve Apple arasındaki anlaşma son bulabilir.
Sizlere ilk olarak 2015’te aktardığımız Apple’ın arama motoru geliştirdiğine dair iddialar, iOS 14 ve iPadOS 14 beta sürümlerinde ortaya çıkan detaylar ile yeniden alevlendi. Bu detaylara ek olarak Haziran 2020’de Birleşik Krallık Rekabet Kurumu'nun, Google ve Apple arasındaki anlaşmayı haksız rekabet kaynağı olarak görmesi Apple üzerinde baskıya neden oluyor. Kuruma göre Bing, Yahoo ve DuckDuckGo gibi şirketler, Google ve Apple anlaşması nedeniyle pazara girmekte zorluk yaşıyorlar.
Reuters’a göre Apple ve Google arasındaki anlaşmaya ilişkin haksız rekabet görüşleri, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yankı uyandırabilir. Böylece otoriteler, Apple ve Google arasındaki anlaşmanın fişini çekebilir. Apple’ın haksız rekabet ile anılmamak için yeni bir formül üzerinde çalıştığı da belirtiliyor. Google ise “haksız rekabet” yaftasını önemsemeyen, karşısında rakip istemeyen bir şirket (Bunu Türkiye’deki Rekabet Kurumu sürecinde de çok net gördük).
Apple’ın arama motoru geliştirdiğine dair son bulgular:
- 2015’ten bu yana arama motoru projesinde görevlendirilmek üzere mühendisleri işe almaya devam ediyor.
- Reuters'a göre şirket, resmi baskılardan dolayı çalışmalarını hızlandırdı.
- iOS 14 ve iPadOS 14 betalarında Spotlight arama uygulamasındaki sonuçlar, Google ile değil Siri önerileri şeklinde gösteriliyor.
- Haziran 2020’de Apple, arama robotu Applebot destek sayfasında aşağıdaki değişiklikler yapıldı:
- AppleBot’tan gelen trafiğin nasıl doğrulanacağı açıklandı,
- Mobil ve masaüstü versiyonları dahil olmak üzere aracı platforma dair ayrıntılar genişletildi,
- Web sitelerindeki robots.txt standartlarına ilişkin yeni kurallar getirildi,
- Sadece HTML’i taramakla kalmayıp, Google’a benzer sonuç sayfaları oluşturduklarına dair bir açıklama eklendi.
- Arama sıralamasının nasıl belirlendiğine ilişkin bir bölüm eklendi.
Tüm bu güncel bilgiler, Apple’ın arama motoruna ilişkin çalışmalarında nihai sonuca yaklaştığını gösteriyor. Ancak bu arama motoru, şimdilik sadece Apple cihazlarına özel Spotlight aramasında işlev görüyor. Apple, elindeki verileri artırmak için farklı özelliklerle desteklediği bir web sürümünü de yayına alıp herkesin kullanımına sunabilir. Zira CoyWolf’ten Jon Henshaw’ın bulgularına göre AppleBot, şu anda internet sitelerini taramak ile meşgul.
Apple’ın arama motoru ile Google arasındaki temel farklılık:
Google internetteki herkese açık bilgileri göstermeye odaklanan arama motorudur. Ancak Apple, bununla birlikte kullanıcı verilerinin iç içe geçtiği, kişiye özel bir yapıyı benimseyebilir. Şirket muhtemelen doğrudan Google, DuckDuckGo ya da Bing’e rakip olmak yerine, her zaman yaptığı gibi kendi cihazlarında, işletim sistemlerinde kendi müşterilerine özel hizmetler sunmayı hedefleyebilir.
Apple’ın arama motoru, Apple kullanıcılarının tüm kişisel bilgileri ile eşleşip sadece internetteki herkese açık bilgileri değil, kişisel sonuçları da arama sayfasında gösterebilir. Böylece arama motorunda her türlü aramanın yapılması mümkün olabilir. Ancak tüm bunlar birer öngörüden ibaret. Apple’ın arama motoru planları hakkında yakında daha fazla detayın ortaya çıkmasını bekliyoruz.