Ekran altı kamera teknolojisinin akıllı telefonlardaki bir sonraki büyük sıçrama olacağı düşünülüyor. ZTE’nin 1 Eylül itibarıyla duyuracağı Axon 20 5G, dünyanın ekrana gömülü ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu olacak. Bu nedenle ekran altı kamera teknolojisinin ne kadar geliştirildiğini görmek için elimizdeki en iyi referans bu telefon gibi görünüyor.
Ekran altı kamera teknolojisini kullanılabilir kılmaktan uzak tutan en büyük zorluk. Yoğun ekran pikselleri altında iyi bir kamera performansı yakalamanın mevcut teknoloji ile pek de mümkün olmaması. Ekran piksellerinin yoğunluğu azaltıldığında ise kameranın olduğu bölgede kalite düşüyor ve bir anlamda yarı şeffaf damla çentikli bir tasarım elde ediyorsunuz.
Görünüşe göre Xiaomi, ekran altı kamera teknolojisinde fazla vakit kaybetmeden ZTE’ye rakip olmak istiyor. Twitter üzerinden yeni bir duyuru yapan Xiaomi International başkanı Shou Zi Chew, geliştirdikleri ekran altı kamera teknolojisini bir video ile gösterdi ve 2021 yılında seri üretime başlayacaklarını bildirdi.
Chew’in tweeti Xiaomi’nin resmi Twitter hesabı tarafından alıntılandı ve “Xiaomi 3. nesil ekran altı kamera teknolojisi, gerçek uçtan uca ekran, seri üretim 2021’de” ifadeleri kullanıldı. Chew’in paylaşmış olduğu video, Xiaomi’nin daha önceki ‘piksel yoğunluğu’ sorununu çözdüğünü gösteriyor. Xiaomi’ye yeni teknoloji ile kamera performansında da mükemmele yakın sonuçlar elde ediliyor.
Xiaomi'nin yeni ekran altı kamera teknolojisi için paylaştığı video
Aslına bakacak olursak Xiaomi, 1. nesil ekran altı kamera teknolojisini Haziran 2019’da ilk kez göstermişti. 2. nesil ekran altı kamera teknolojisi ise Ekim 2019’da bir video ile duyurulmuştu. Buradaki temel sorun, ilk iki nesil ekran altı kamera teknolojisinin seri üretime giremeyecek kadar ‘başlangıç’ teknolojiler olması. Xiaomi’ye göre 3. nesil ekran altı kamera teknolojisi ise seri üretime girip ticari ürünlerde kullanılabilecek seviyeye ulaşmış durumda.
Aşağıdaki görsel de gördüğünüz üzere standart OLED ekranlar(en üstte), neredeyse sıfır ışık geçirgenliğine sahip olduğundan ekran altı kamera kullanmak mümkün değildi. Xiaomi, bu durumu değiştirmek için 2. nesil ekran altı kamera teknolojisinde(ortadaki) piksel yoğunluğundan feragat etti. Ancak bu sefer de kameraya olması gerektiği kadar ışık gelirken ekranda kötü görüntüler oluşmaya başladı.
OLED, 2. nesil ekran altı kamera ve 3. nesil ekran altı kamera teknolojisinin teknik gösterimi
3. nesil kamera teknolojisinde(en altta) ise bu iki teknoloji bir araya geldi. Xiaomi, hem OLED ekranın piksel yoğunluğunu korumayı başardı hem de OLED panele ışık geçirgenliği kazandırdı. Böylece standart telefon kullanımında ekran kalitesi düşmezken, selfie çekimleri sırasında mükemmele yakın kamera performansı sağlanabiliyor. Yine de Xiaomi’nin bizlere neler sunacağını görmek için birkaç ay daha beklememiz gerekiyor.